Свет

Званичник Кијева ударио шаком о сто: Ако не добијемо позив, Зеленски неће доћи на самит НАТО-а

Кијев од својих сарадника тражи да напокон започну процедуру, рекао је заменик шефа канцеларије Зеленског "ударајући о сто" током интервјуа
Званичник Кијева ударио шаком о сто: Ако не добијемо позив, Зеленски неће доћи на самит НАТО-аGetty © Handout / Handout

Ако Украјина не добије позив да током јулског самита НАТО-а започне процес придруживања Aлијанси, Владимир Зеленски неће присуствовати, рекао је заменик шефа канцеларије Зеленског Игор Жовква за Ројтерс.

Према његовим речима, захтев Кијева за чланство је "на столовима" чланица Алијансе, а одговор на њу подразумева "позив у чланство".

"Тражимо од вас да започнете процедуру", рекао је Жовква, "ударајући о сто" у току интервјуа.

Представник канцеларије је запретио да ако самит "не буде дао резултате", а чланови Алијансе "покажу недостатак храбрости", Зеленски неће имати разлога да иде тамо.

Подсетио је да су Финска и Шведска, које су поднеле захтеве прошле године за чланство, одмах добиле одговоре земаља чланица и позив да се придруже Алијанси.

Самит НАТО-а биће одржан у Вилњусу 11. и 12. јула.

Владимир Зеленски је раније нагласио да ће украјинске трупе бити демотивисане ако Украјина не добије позив за самит НАТО-а у јулу.

Украјински председник је, како тврди, више пута разговарао са лидерима европских земаља, председником САД Џозефом Бајденом и генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и замолио их да "не извуку тепих испод ногу" Украјине.

Столтенберг је још 19. јуна рекао да савезници не разматрају чланство Украјине, већ се консултују о томе који кораци ће је приближити чланству.

"Сада је најважније да очувамо Украјину као суверену државу", истакао је тада.

image