Свет

Такер Карлсон: Фелдмаршал Зеленски је суспендовао демократију у Украјини

У најновијој епизоди своје емисије на Твитеру, Карлсон коментарише најаву Зеленског да се у Украјини догодине неће одржати избори, а осврће се и на Бајденову будућност предвиђајући ко би могао да га наследи
Такер Карлсон: Фелдмаршал Зеленски је суспендовао демократију у Украјини© Tanjug/AP Photo/Richard Drew, File

Зашто је тачно Америка у рату са Русијом, упитао се водитељ Такер Карлсон на почетку седме епизоде своје емисије на Твитеру.

"Да ли то радимо како би породица Бајден могла да отплати дугове олигарсима који финансирају њихову кућу на плажи у Рехоботу. Чинимо ли то како би наша влада могла да настави да лаже о својим илегалним биолабораторијама у источној Европи да би млохави губитници попут Викторије Њуленд и Ентонија Блинкена имали утисак да у својим тужним, празним животима нешто раде?", наставља Карлсон.

По његовом мишљењу, ипак мора постојати бољи разлог за вођење "најбесмисленијег рата од свих".

"Рат против Русије, даме и господо, рат против Путина и за Украјину је уствари рат за демократију", истиче Карлсон.

У емисији се затим нижу изјаве америчких политичара који тако нешто тврде.

"Ако Украјинци немају демократију, немамо је ни ми. Ако они не могу да гласају у Кијеву, не можемо ни ми у Канзас ситију", иронише Карсон, истичући, међутим, да постоји проблем: изгледа да ни они у Кијеву више неће моћи да гласају, а за то овог пута за није крив Путин.

"Демократију у Украјини суспендовао је најистакнутији борац за светску демократију, фелдмаршал Зеленски", истиче новинар.

У емисији је затим пуштен исечак телевизијског прилога, у коме на новинарско питање - хоће ли у Украјини наредне године бити избора, Зеленски одговара: "Ако победимо, биће".

"Ако победимо, каже он, пустићемо људе да гласају. То нам се допада, јер смо на крају, ми у потпуности надлежни и доносимо сва правила. Ваш посао је да послушате или будете кажњени. То је наша верзија самоуправе. Ја сам сада влада", интерпретира Карлсон изјаву украјинског председника подсећајући да "то није било који аутократа, већ наш главни савезник у рату за демократију".

По мишљењу овог водитеља, Зеленски је, у снимку краћем од 30 секунди "разнео" читаво америчко објашњење његовој страни у рату, и због тога би било логично да Америка више не може да га подржи.

Али…

"Наравно да можемо и хоћемо", истиче Карсон пуштајући затим Бајденову изјаву да САД треба да наставе да подржавају одбрану Украјине, суверенитет и територијални интегритет.

"Дакле, да резимирамо, тренутно водимо рат за демократију у име лидера који је лагано најавио да је срећан што ће окончати демократију. А наша демократија и лидери немају проблем са тим. Уствари, они су снажно за то", истиче Карлсон.

Он подсећа да "ратови за демократију" заправо демократију увек поништавају и да их баш зато амерички лидери воле.

"У рату за демократију можете све. Замислите шта би могао да уради човек који има мање принципа? Ако тај човек води Украјину могао би да заузме цркве, хапси свештенике, забрани све критике на свој рачун, и учини да нестану његови политички противници. То се дешава", наводи Карсон подсећајући на хапшење Гонзала Лире који је ухапшен јер је о украјинској влади писао на "непријатан начин".

Занимљиво је, примећује он, то што је Лира Американац, те да је Бајден могао да га ослободи за неколико сати, али није хтео и није ни реч о томе рекао.

"То вас тера да се запитате који је прави мотив. Нормални људи ту виде рат, виде смрт и уништење, тугу и патњу; Али то није оно што демагози виде - они то другачије схватају, јер знају да рат за њих углавном значи моћ", јасан је амерички водитељ који поручује да током рата за демагоге "све што раде може бити оправдано".

Он наводи да, када се зарати, политичари постају богови који имају моћ да располажу животом и смрћу.

"У мирној демократији морате јавно расправљати са својим политичким противницима, а то је заморно. Али у рату за демократију можете их једноставно бацити у затвор или погубити. Видите да се многи у Вашингтону радују том тренутку и можда зато тако жарко подржавају Џоа Бајдена у борби против потенцијалног противника, уједно јединог противника рату у Украјини", недвосмислен је Карлсон.

Он подсећа да би афере Хантера Бсјдена за сваког нормалног биле довољан разлог да одустане од кандидатуре за реизбор. На америчког председника, оне, међутим, нису утицале, док је већина медија то потпуно игнорисала.

"Људи који контролишу Џоа Бајдена - Сузан Рајс и остали - знају да могу да наставе да воде нашу владу, пишу саопштења за јавност и формулишу политику, и могу то ефикасно да раде заувек, све док Џо Бајден успева да се обуче ујутру", подвлачи Карлсон додајући да је једина ствар коју они не могу да контролишу- старење.

А Бајден би, на крају следећег мандата имао 85 година. 

"Ако Џо Бајден буде поново изабран следеће године, а затим буде приморан да напусти функцију током свог мандата због инвалидитета или смрти, то значи да ће Камала Харис постати председница Сједињених Држава и нико то не жели, чак ни њен супруг. У стварном животу нико не воли Камалу Харис", тврди водитељ, сугеришући да би Бајдена, да не би дошло до овога, могао да замени и гувернер Калифорније Гавин Њусом.

image