Свет

Опијумски рат 21. века: Америчко-кинески сукоб око полупроводника

Трговински сукоб кренуо је у доба Трампове администрације, да би се додатно заоштрио за Бајденовог вакта
Опијумски рат 21. века: Америчко-кинески сукоб око полупроводника© p34/ZUMAPRESS.com

САД и Холандија спремне су да задају додатни ударац кинеским произвођачима чипова даљим сузбијањем продаје сопствене опреме за производњу чипова Пекингу. Овој тактици, како пише Ројтерс, прикључиће се и холандска фирма АСМЛ која је иначе глобални лидер у критичном процесу литографије.

Како је, међутим почео рат око полупроводника?

Ројтерс подсећа да је све кренуло у доба Трампове администрације која је у октобру 2018. године одлучила да прекине сарадњу америчких добављача са компанијом "Фуџијан Џинхуа" коју је америчко министарство правде оптужило за крађу пословних тајни.

Случај је првобитно започео као спор између америчког "Мајкрон технолоџија" и кинеске фирме, али је, како Ројтерс оцењује, због Трамповог потеза ескалирао у међународни трговински сукоб између Сједињених Држава и Кине.

Сукоб се даље наставља и преко леђа фирме "Хјуавеји технолоџис" да би затим на америчку црну листу у децембру 2020. године били додати највећи кинески произвођач чипова СМИЦ и десетине других кинеских фирми.

Речено је да ће фирмама вероватно бити ускраћене лиценце, како би се компаније спречиле да набаве технологију за производњу полупроводника на нивоима напредне технологије од 10 нанометара или мање.

Амерички дизајнери чипова "Eнвидија" и "Адванс мајкрон дивајсиз" 2022. године, дакле у доба Бајдена, обелоданили су да су им званичници наложили да престану да у Кину извозе неке врхунске рачунарске чипове за рад са вештачком интелигенцијом.

Октобра прошле године, Бајденова администрација објавила је свеобухватан скуп мера за контролу извоза, укључујући и меру по којој је Кини забрањено да било где у свету набавља одређене полупроводничке чипове направљене са америчком опремом. У децембру, Бајден "црну листу" допуњује са компанијом ИМТЦ и десетинама других кинеских фирми.

У полупроводнички америчко-кинески рат, укључила се и Холадија која је, према писању Ројтерса најавила да планира да обузда продају одређене опреме АСМЛ кинеским произвођачима чипова.

"Очекује се да ће САД отићи корак даље да још више холандске опреме искључе из специфичних кинеских фабрика", оцењује Ројтерс који додаје и да амерички званичници разматрају пооштравање правила о контроли извоза како би се ограничавањем количине рачунарске снаге коју чипови могу имати, успорио проток полупроводника вештачке интелигенције у Кину.

image