Свет

Кина против америчког произвођача чипова: Ако покушају да уједу, САД ће остати без зуба

Одлука Пекинга донета је усред ескалације свађе са Вашингтоном око технологије полупроводника
Кина против америчког произвођача чипова: Ако покушају да уједу, САД ће остати без зубаGetty © Chung Sung-Jun / Stringer

Акције компаније "Мајкрон технолоџи", највећег америчког произвођача компјутерских меморијских чипова, пале су за чак пет одсто у понедељак након што је кинески регулатор за сајбер безбедност забранио куповину производа компаније због забринутости да представљају "значајне безбедносне ризике".

"Мајкронови" чипови могли би да угрозе критичну информациону инфраструктуру Пекинга, као што су државне банке и телекомуникационе мреже, саопштила је Кинеска администрација за сајбер простор (ЦАЦ).

Компанија са седиштем у Ајдаху није прошла безбедносну ревизију коју је ЦАЦ започео у марту. Истрага је уследила након напора Вашингтона да заустави напредак кинеске индустрије полупроводника кроз контролу извоза и санкције.

"Сврха овог прегледа мрежне безбедности 'Мајкрон' производа је да спречи да проблеми безбедности мреже производа угрозе безбедност кључне информационе инфраструктуре земље, што је неопходна мера за одржавање националне безбедности", саопштио је ЦАЦ. "Кина чврсто промовише отварање на високом нивоу према спољном свету, све док се придржавају кинеских закона и прописа. Компаније из свих земаља и разних платформи су добродошле да уђу на кинеско тржиште."

"Мајкронове" акције продавале су се у понедељак за 64,76 долара, што је пад у односу на 68,17 долара у петак. Компанија се наводно ослања на кинеско тржиште за око 10 одсто свог годишњег прихода.

ЦАЦ није прецизирао на које ће "Мајкрон" производе утицати његова одлука нити колико ће забрана бити широка. 

Кинеско министарство спољних послова оптужило је прошле недеље Вашингтон да покушава да омета технолошки напредак потенцијалних конкурената. "САД су политизовале, инструментализовале и наоружале технолошка питања и настојале да осујете технолошки напредак других земаља", рекао је портпарол министарства Ванг Венбин.

Вест да "Мајкронови" производи нису прошли безбедносну ревизију Пекинга изазвала је жестоке реакције САД, пише "Глобал тајмс".

Портпарол Министарства трговине САД рекао је да је ово "препад и напад" на америчке компаније, и да су ово ограничења "без чињеничних основа", која ће довести до "проблема на тржишту меморијских чипова".

Ово је доследна употреба јаких речи од стране Вашингтона да оправда своје поступке, наводи "Глобал тајмс" у коментару одлуке кинеских власти. У ствари, ове речи су само фразе, које се користе за описивање америчких акција подривања слободне трговине последњих година. 

Осим што процењују колике ће губитке кинеска одлука донети "Мајкрону", САД такође показују известан степен нелагодности и несигурности, осећајући да би "радијус експлозије ове ствари могао бити много већи". То је углавном зато што су учинили много бескрупулозних ствари Кини и свесни су шта за САД значи напад на кинеске компаније под маском "националне безбедности". Стога, они рефлексивно замишљају да је свака акција коју Кина предузима према америчким компанијама "одмазда", наводи се у коментару "Глобал тајмса".

Као један од највећих светских произвођача полупроводничких производа за складиштење и обраду слика, за "Мајкронове" производе у Кини се дуго говорило да имају ризике по сајбер безбедност. Поред тога, "Мајкрон"је одувек био познат у индустрији по својој "агресивној тактици у борби против конкуренције" и оптужен је да игра подстрекачку улогу у сузбијању кинеске технологије.

Многи страни медији су ово питање укључили у оквир америчко-кинеског технолошког рата, сугеришући да би то могло довести до ескалације "технолошког рата". На површини, то може изгледати тако: у прошлости су САД увек преузимале иницијативу за напад на пољу полупроводника, док је Кина била ограничена и подложна контроли других, пише "Глобал тајмс". Сада је Кина предузела акције против "Мајкрона", показујући своју способност да узврати.

Лист наводи да реалност није таква. Такозвана "национална безбедност" САД је једнострано и анти-тржишно сузбијање кинеске технологије, док је кинеска безбедносна ревизија "Мајкрона" спроведена да би ефикасно заштитила сопствене безбедносне интересе. Оптужбе Вашингтона на рачун Кине могу само да разоткрију њихово лицемерје и двоструке стандарде.

Свету је одавно јасно ко се бави неразумним сузбијањем и ремећењем тржишта. Када је Кина тек почела да преиспитује "Мајкрон", Бела кућа је захтевала од владе Јужне Кореје да забрани јужнокорејским произвођачима чипова да попуне празнину коју је "Мајкрон" оставио на кинеском тржишту. САД немилосрдно раде на сузбијању "Хуавеија" и забрани "ТикТока".

Америка је, закључује "Глобал тајмс", "досегла крајност у гажењу правила слободне трговине и принципа фер конкуренције. Међутим, легитимну и неопходну акцију Кине САД користе да се окрену и уједу, што указује на њихову грижу савест и неразумност. Треба их ударити ногом у зубе и натерати да пажљиво одмере последице."

image