Свет

Стејт департмент одобрио продају муниције Тајвану

Уз муницију, влада САД је одобрила и продају резервних делова за возила и системе наоружања
Стејт департмент одобрио продају муниције Тајвануwww.globallookpress.com © Avishek Das

Стејт департмент одобрио је продају муниције и логистички аранжман Тајвану у два одвојена уговора, у вредности до 440 милиона долара, саопштио је Пентагон.

Тајван је затражио куповину муниције калибра 30 милиметара, укључујући високоексплозивне запаљиве метке, вишенаменске метке и метке за обуку, по процењеној цени од 332,2 милиона долара, саопштио је Пентагон.

Главни извођачи ових уговора су компаније "Алијант тексистемс оперејшонс" и "Џенерал дајнамикс", пише Ројтерс.

Уз продају муниције, Тајван је затражио и логистички аранжман, чија је процењена вредност 108 милиона долара, саопштио је Пентагон, који укључује куповину резервних делова за возила, наоружање и друге пратеће елементе система наоружања, наводи се у саопштењу.

Агенција Пентагона за одбрамбену и безбедносну сарадњу у четвртак је обавестила Конгрес о могућој продаји.

Министарство одбране Тајвана, у саопштењу од петка, навело је да ће ова продаја повећати "отпорност острва" на кинеске "војне претње и тактику сиве зоне", за које се тврди да представљају "озбиљне претње Тајвану."

Министарство одбране Тајвана саопштило је да је Кина наставила да користи тактику "сиве зоне", укључујући слање дронова, балона и рибарских чамаца у области близу Тајвана.

Кина види Тајван као део своје територије, док острво тврди да је суверена држава. САД немају званичне дипломатске везе са Тајваном али му продају оружје у оквиру Закона о односима са Тајваном, према којем су Сједињене Државе обавезне да помогну острву у случају напада.

image