Свет

"Глобал тајмс": Амерички план за помоћ у наоружању претвориће Тајван у буре барута

Кинески аналитичари сматрају да планирани пакет оружја доказује постојање тајног америчког плана за уништење Тајвана, раније објављеног на друштвеним мрежама
"Глобал тајмс": Амерички план за помоћ у наоружању претвориће Тајван у буре барутаwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Кинески аналитичари упозорили су да би најављени амерички план да Тајвану пошаљу помоћ у оружју, у вредности од 500 милиона долара, могао да претвори острво у буре барута, пише "Глобал тајмс".

Како примећују аналитичари, слање војне помоћи Тајвану омогућава председничко овлашћење за ванредне ситуације, које је у Украјини коришћено већ 35 пута. Иначе, то овлашћење омогућава председнику САД да делује без одобрења Конгреса.

Овај провокативан потез, додаје се, само потврђује намеру САД да користе Тајван као пиона у обуздавању Кине, не узимајући у обзир безбедност локалног становништва.

Позивајући се на анонимне изворе, Ројтерс је у суботу објавио извештај у коме се тврди да администрација америчког председника Џозефа Бајдена напредује са плановима за слање пакета оружја вредног 500 милиона долара.

У извештају Ројтерса се не помиње шта ће бити укључено у овај пакет, нити се прецизирају рокови за његово извршење.

Хегемонистички и антикинески циљеви САД

Бајденова администрација намерно је објавила свој покушај "играња на тајванску карту", са намером да изврши притисак на Кину да дозволи посете високих америчких званичника Пекингу, попут изасланика за климу Џона Керија или државног секретара Ентонија Блинкена, изјавио је у суботу за "Глобал тајмс" Лу Сјанг, научни сарадник Кинеске академије друштвених наука.

Лу је рекао да ови потези показују да Вашингтону недостаје искреност када каже да жели да ублажи тензије са Кином.

"Што је још горе, САД ће вероватно наставити са тврдим ставом током званичних контаката на високом нивоу са Пекингом, у покушају да сузбије Кину у областима као што су трговина и технологија."

"Још од времена администрације Доналда Трампа, све до садашње Бајденове администрације, САД постају све ратоборније у игрању на тајванску карту, јер Вашингтон верује да је то најефикаснији начин", примећује овај експерт.

Војни експерт Сонг Зонгпинг изјавио је за "Глобал тајмс" да су САД свесне да не располажу са ефикасним методама да обуздају Кину и да стварањем нових сукоба, кроз своју такозвану индо-пацифичку стратегију, желе да натерају Кинезе да се боре међусобно како би служили хегемонистичким и антикинеским циљевима САД.

Тајни план САД за уништење Тајвана

Такође, кинески аналитичари тврде да планирани пакет оружја доказује постојање америчког плана за уништење Тајвана, који је средином фебруара на друштвеним мрежама објавио Гарланд Никсон.

Тај познати амерички радијски водитељ је тада цитирао неименовани извор из Беле куће, који је изјавио да постоји "тајни план САД да униште Тајван."

Наравно, америчка помоћ Тајвану неће бити бесплатна, а Вашингтон користи сецесионистичке власти да се реши својих залиха војног инвентара, истакао је Сонг.

Претварање острва Тајван у буре барута доноси са собом велике опасности, јер што више оружја буде послато на Тајван, већа је вероватноћа да ће САД успети да испровоцирају Кину, упозорио је Сонг.

Осим тога, "продаја америчког оружја региону Тајвана озбиљно крши принцип 'једне Кине' и три заједничка саопштења Кине и САД, посебно оно од 17. августа ове године. Кина се томе одлучно противи", рекао је Мао Нинг, портпарол кинеског Министарства спољних послова на конференцији за новинаре у петак, коментаришући питања у вези са посетом делегације 25 америчких компанија за производњу наоружања која је недавно посетила острво.

"То је само још један доказ да САД претварају Тајван у буре барута", рекао је Мао, који је позвао САД да се придржавају принципа "једне Кине", да зауставе продају оружја Тајвану и да не изазивају тензије у Тајванском мореузу.

image