Свет

Пољска тражи америчко нуклеарно оружје

Коначна одлука о том питању биће на Вашингтону, рекао је Матеуш Моравјецки
Пољска тражи америчко нуклеарно оружјеGetty © Omar Marques

Варшава је тражила од НАТО-а да је укључи у програм нуклеарне размене тог савеза, рекао је премијер Пољске Матеуш Моравјецки.

Програм дозвољава распоређивање америчких нуклеарних бомби на територији других држава.

Моравјецки је апел Пољске назвао одговором на одлуку Москве да постави своје тактичко нуклеарно оружје у суседној Белорусији.

"Због чињенице да Русија намерава да распореди тактичко нуклеарно оружје у Белорусији, ми апелујемо на НАТО да нам дозволи учешће у Програму размене нуклеарног оружја", рекао је премијер.

Коначна одлука о том питању биће на Вашингтону, рекао је Моравјецки, додајући да Варшава исказује своју намеру да брзо делује у том погледу. Пољска не жели да седи скрштених руку, рекао је он, оптужујући руског председника Владимира Путина да појачава "све врсте претњи".

Покренут 2009. године, програм НАТО за размену нуклеарне енергије предвидео је да америчке нуклеарне бомбе Б-61 буду распоређене на различитим локацијама широм Европе, укључујући Белгију, Немачку, Италију, Холандију и Турску.

Видело се да су неке државе су зажалиле што су дозволиле америчко распоређивање нуклеарног оружја на својој територији. Још 2010. године, немачки законодавци су донели одлуку о повлачењу америчког нуклеарног оружја са територије те земље, али оружје је и даље на месту. У априлу 2023, Севим Дагделен, заменица шефа фракције левице у Бундестагу, поново је захтевала повлачење америчких трупа из Немачке, као и америчко нуклеарно оружје.

image