Свет

Реформа архитектуре глобалног управљања: Дипломата БРИКС-а објаснио шта земље привлачи у блок

Многе нације се идентификују са питањима која група заговара у правцу стварања инклузивнијег света, рекао је Анил Суклал
Реформа архитектуре глобалног управљања: Дипломата БРИКС-а објаснио шта земље привлачи у блокGetty © Handout / Handout

Све више земаља заинтересовано је да се придружи групи водећих економија у развоју (БРИКС) због наше непоколебљиве посвећености залагању за свет у развоју, укључујући Африку, рекао је званичник БРИКС-а задужен за међународну сарадњу Анил Суклал.

У интервјуу за "РТ интернешенел", Суклал је објаснио да је БРИКС постао главни глас Глобалног југа који се доследно залаже за потпуну ревизију глобалне структуре управљања којом доминира Запад.

"Протеклих 15 година показало је да смо били доследни и да позивамо на потпуну реформу архитектуре глобалног управљања... која је застарела и потпуно неусаглашена са глобалном реалношћу коју имамо 2023", навео је он.

БРИКС чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, једина афричка држава.

Министарство спољних послова Етиопије саопштило је раније ове седмице да је та земља поднела захтев за придруживање блоку, навевши да је то у њиховом националном интересу. Осим Етиопије, више од десет земаља, укључујући Иран, Египат, Бангладеш, Алжир, Аргентину и Саудијску Арабију, званично се распитивало о чланству у БРИКС-у.

Суклал је за "РТ интернешенел" рекао да је "25 до 30 земаља" незванично "показало дубоку жељу да постане део породице БРИКС-а".

Он је рекао да их фрустрација међу земљама Глобалног југа због континуиране маргинализације тера ка БРИКС-у, који ради на стварању мултиполарног и инклузивнијег света.

"Нисмо више слаби и немоћни. Земље Глобалног југа остварују своја права да имају једнаку реч у одређивању мултиполарног света у настајању који је тренутно пред нама", нагласио је он.

Земље БРИКС-а чине више од 40 одсто глобалне популације и приближно 26 одсто глобалне економије, а блок тренутно настоји да се прошири.

Јужна Африка, која има ротирајуће председавање групом, биће домаћин 15. самита БРИКС-а у Јоханесбургу у августу.

Суклал је скуп описао као значајан догађај за земљу, истичући да је Преторија искористила своје чланство у БРИКС-у да промовише интересе афричког континента.

image