Свет

И Бангладеш жели да уђе у БРИКС

Бангладеш је тренутно признат као "пријатељ БРИКС-а"
И Бангладеш жели да уђе у БРИКСwww.globallookpress.com © Rafael Henrique/Keystone Press Agency

Бангладеш је званично затражио да се придружи савезу БРИКС, који чине Русија, Бразил, Индија, Кина и Јужна Африка.

Извор је за "Дака трибјун" рекао да је о овој теми било речи на састанку премијерке Бангладеша Шеик Хасине и преседника Јужне Африке Сирила Рамафосе у Женеви прошле среде.

Министар спољних послова Бангладеша Абдул Момен појаснио је да је с тим у вези послато званично писмо о интересовању актуелном председавајућем БРИКС-а и министру спољних послова Јужне Африке Наледију Пандору.

"Да, изразили смо интересовање и пријавили се за придруживање БРИКС-у", истакао је Момен.

"Дака трибјун" пише да би разговори о чланству могли да буду покренути на предстојећем самиту БРИКС-а, који би требало да буде одржан у Јужној Африци у августу.

Бангладеш је тренутно признат као "пријатељ БРИКС-а" и учествовао је на састанку пријатеља министара иностраних послова БРИКС-а прошлог петка.

БРИКС је 2015.  основао Нову развојну банку како би помогао земљама чланицама и другим државама. 

Након дипломатске комуникације о стицању чланства, Бангладеш је постао прва земља која се придружила банци након њених оснивача.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је прошле недеље да је око 20 земаља заинтересовано да се прикључи петорци БРИКС-а и постане део тог савеза.

Оваква тенденција је "одраз растуће и суштинске улоге БРИКС-а на међународној сцени као једног савеза истомишљеника", објаснио је Рјабков за ТАСС.

Критеријуми за пријем нових чланица се још разматрају, иако, како је рекао, јаки кандидати могу да се угледају и на пример Јужне Африке, која је у организацију примљена без претходних услова. "Таквих кандидата није много", оценио је.

image