Свет

За Аустрију не постоји алтернатива руском гасу: Беч не жели да зна одакле стиже

Мислимо да много више од декларисаних 64 одсто гаса долази из Русије, каже један од посланика Слободарске партије Аустрије
За Аустрију не постоји алтернатива руском гасу: Беч не жели да зна одакле стиже© Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

За Аустрију не постоји алтернатива руском гасу, изјавио је за "РИА Новости" посланик десничарске Слободарска партија Аустрије Роман Хајдер.

Он је прокоментарисао раније изјаве министарке енергетике Аустрије која је тврдила да увоз руског гаса није сигурна опција и објаснио да је министарка, заправо, "залуђена зеленом агендом" и да не зна како да на правилан начин прекине са зависношћу од руског гаса. 

"Због тога, она је позвала добављаче гаса да јој кажу како то да уради. После састанка није знала ништа више него раније. Истина је да за Аустрију нема алтернативе руском гасу", рекао је Хајдер.

Он је нагласио да део гаса у Аустрију долази и из Немачке и Италије, међутим, према његовим речима, Беч "не жели да зна одакле ове земље добијају овај гас".

"Тако да смо склони да верујемо да много више од декларисаних 64 одсто долази из Русије", закључио је посланик.

Министарка енергетике у понедељак је изјавила да Аустрија, као и пре, већину својих залиха гаса добија из Русије. Она је тада напоменула да се морају уложити напори да се руски енергетски ресурси напусте.

Складишта гаса у Аустрији тренутно су попуњена до 80 одсто, а цене енергената су, генерално, пале. 

Европска унија, подсетимо, није увела санкције против увоза руског гаса, али је већина земаља чланица, након почетка Специјалне операције, поставила циљ да смањи куповину овог енергента од Русије и тиме смањи енергетску зависност од Москве.

image