Свет

Бразил: Болсонару забрањено бављење политиком до 2030, одавао тајне амбасадорима

Петоро од седам судија Савезног изборног суда гласало је за то да Болсонаро буде осуђен због злоупотребе овлашћења и злоупотребе медија
Бразил: Болсонару забрањено бављење политиком до 2030, одавао тајне амбасадорима© Aloisio Mauricio/Keystone Press Agency

Савезни изборни суд (ТСЕ) Бразила забранио је бившем председнику ове земље Жаиру Болсонару обављање јавне функције до 2030. године због понашања у току последњих избора.

Петоро од седам судија гласало је за то да Болсонаро буде осуђен због злоупотребе овлашћења и злоупотребе медија, као и за то што је страним амбасадорима изнео "неосноване тврдње о бразилском систему гласања уочи прошлогодишњих избора", пренео је Ројтерс.

Болсонаро, бивши војни капетан, "за длаку" је изгубио прошлог октобра изборе од левичарског ривала Луиса Ињасија Луле да Силве.

Оптужен је да је створио национални покрет за поништавање изборних резултата који је кулминирао 8. јануара, када су хиљаде његових присталица упале у владине зграде.

Он се изјаснио да није крив.

Резултат гласање значи да ће Болсонаро моћи поново да се кандидује за председника тек 2030. године, када буде имао 75 година.

image