Свет

Лула: Европска унија да одустане од протекционизма

Председник Бразила критиковао је ЕУ да од других тражи да поштују споразум који ни сама не поштује
Лула: Европска унија да одустане од протекционизма© (AP Photo/Andrew Medichini)

Европска унија треба да одустане од протекционизма ако жели трговински споразум са јужноамеричким блоком Меркосур, саопштио је данас председник Бразила Лула да Силва.

Савез европских земаља и алијанса коју чине Аргентина, Бразил, Парагвај и Уругвај, наиме су још 2019. године завршили преговоре о трговинском споразуму, али договор још није постигнут због забринутости за крчење шума у Амазонији и неслагања по питању климатских промена и одрживог развоја.

"Додатно писмо које је ЕУ послала Меркосуру је неприхватљиво зато што они кажњавају сваку земљу која није усаглашена са Париским споразумом о климатским променама, а ни они не поштују тај споразум", рекао је Лула на конференцији за медије у Италији, а пренео Ројтерс.

Председник Бразила сматра да ЕУ мора да буде "скромнија" и да покаже "већу осетљивост".

Данас је, иначе, последњи дан Лулине посете Италији, а његова следећа станица је Француска, где ће се срести са председником Емануелом Макроном.

"Желим да причам са Макроном зато што Француска веома чврсто брани своје интересе у пољопривреди... дивно је што они бране своју пољопривреду, али морају да схвате да и други имају право да бране своју", навео је Лула.

Он сматра да је важно да "свако одустане од свог протекционизма" да би био постигнут споразум о слободној трговини.

image