Свет

Нови изазов немачког сектора чипова; Имају посла, али не и радне снаге

У целој земљи поменута индустрија је пријавила недостатак од 62.000 запослених између јуна 2021. и јуна 2022, те и даље постоји огромна потреба за страним квалификованим радницима
Нови изазов немачког сектора чипова; Имају посла, али не и радне снагеwww.globallookpress.com © Klaus-Dietmar Gabbert

Иако је више од 76.000 људи у Саксонији запослено у локалној индустрији чипова, делом захваљујући оближњим истраживачким институтима, компанијама чија је производња везана за полупроводнике, као и бројним техничким универзитетима, сектору недостаје квалификована радна снага.

У целој Немачкој поменута индустрија је пријавила недостатак од 62.000 запослених између јуна 2021. и јуна 2022, те "и даље постоји огромна потреба за страном квалификованом радном снагом", рекао је портпарол немачког Министарства рада за "Блумберг".

Проблем ће бити још већи. Наиме, и поред прогноза да ће до 2030. године у сектору полупроводника радити 100.000 људи, то неће бити довољно ни за немачке потребе нити за Европу у целини јер ЕУ планира да до 2030. покрије чак 20 одсто светских потреба за истим, уместо досадашњих десет процената.

Уз то, процењује се да ће 28 одсто стручњака за електротехнику и 33 одсто инжењера супервизора у Немачкој достићи старосну границу за пензионисање у наредних 10 до 12 година.

Влада највеће европске економије је крајем прошле године објавила стратегију која се фокусира на образовање, усавршавање, смањење емиграције, али подразумева и реформу имиграционих закона како би квалификованим радницима из иностранства олакшала долазак у Немачку.

Покренути су програми за повезивање квалификованих професионалаца из Индије с пословима у Саксонији, при чему индустријске групе помажу придошлицама да се навикну на нову средину. Дрезден иначе није у тој мери интернационалан као неки већи немачки градови, али се удео странаца у саксонској престоници од 2014. године више него удвостручио.

Произвођачи чипова у ЕУ такође покушавају да изједначе плате својих запослених с осталима у свету, будући да Европа губи таленте јер не може да плати онолико колико плаћају сингапурске, јужнокорејске, америчке или канадске фирме.

Иначе, сваки трећи полупроводник произведен у Европи долази управо из Саксоније.

Немачка је до сада уложила милијарде у фабрике компанија попут "Инфинеона", "Боша" и "Глобалфаундриса" са седиштем у Саксонији, где би требало да се отвори и фабрика тајванске компаније за полупроводнике ТСМЦ.

image