Свет

"Волстрит џорнал": Ветерани САД наговарају своју децу да не иду у војску

Тренд може додатно да продуби проблеме Пентагона при испуњавању квота за регрутовање, пошто скоро 80 одсто нових регрута долази из породица чији су чланови већ служили у војсци САД
"Волстрит џорнал": Ветерани САД наговарају своју децу да не иду у војскуGetty © Scott Olson/Getty Images

Амерички војници све више саветују своје ближње да се не пријављују за службу, продубљујући тако кризу која влада у САД када је реч о регрутацији, и тако слабећи генерацијску традицију служења војног рока у породицама америчких војника, преноси "Волстрит џорнал".

Забринутост због ниских плата, напето тржиште рада, опасне повреде, самоубиства и неубедљиви исходи неких ратова довели су америчке ветеране до оваквог става, пише овај лист.

Регрутациона криза у САД такође наступа у тренутку када се Пентагон оптужује да превише пажње посвећује питањима као што су трансродност и критичка теорија расе. 

Изненадни крај рата у Авганистану у августу 2021. додатно је запрепастио неке садашње или бивше војнике, као што је ветеран америчке морнарице Каталина Гаспер, наводи "Волстрит џорнал".

"Суочили смо се са страшним питањем: 'Чему онда све то?'", рекла је Гаспер за амерички лист, која још увек пати од повреде мозга задобијене током напада талибана на њену базу у Кабулу.

Заклела се да ће учинити све што је у њеној моћи да се њена деца никада не прикључе војсци. "Једноставно не видим како је одрживо ако машина настави да меље наше младе људе".

Исто тако, официр америчког ратног ваздухопловства Ернест Нисперос одлучио је да не жели да се његова деца придруже војсци након што је схватио колико је штете служба нанела њему самом.

Једна од његових ћерки, Скај Нисперос, рекла је да ће, након година маштања да прати стопе свог оца и деде, уместо тога постати графички дизајнер. Један догађај који јој је остао у мислима десио се током породичног путовања у Дизниленд 2019. године након што се њен отац вратио из Авганистана. Док је те ноћи његова породица гледала ватромет, Нисперсос је пролазио кроз епизоду пост-трауматског стресног поремећаја, склупчан у феталну позицији.

Забрињавајући тренд за Пентагон

Опадајући ентузијазам за војску међу ветеранима могао би имати забрињавајуће последице по Пентагон, јер велика већина нових војника долази из породица чији су чланови претходно служили у војсци. 

Како се наводи, скоро 80 одсто нових регрута има бивше војнике у својој породици. 

Војсци САД је прошле године недостајало око 25 одсто нових регрута у односу на квоту коју је требало да испуни прошле године, а слична ситуација се предвиђа и за текућу 2023.

Америчка морнарица ове године треба да испуни квоту од скоро 38.000 регрута, а наводно би могла да се нађе у дефициту од чак 10.000 нових војника, након што је објавила мањак од 3.000 регрута претходне године.

Регрутациона криза у САД продубљена је тиме што седам од десет младих људи није способно за војну службу усред проблема као што су гојазност, зависност од дрога и ментални поремећаји.

Цитирајући анкету Пентагона, "Волстрит џорнал" наводи да би свега 9 одсто младих између 16 и 21 године размотрило приступање војсци, у односу на 13 одсто из периода пре пандемије ковида 19.

Извештаји о неадекватном смештају, лошој медицинској нези и физичком злостављању доприносе овом проблему, додаје амерички лист. Финансијске потешкоће су такође забрињавајуће, што се огледа у чињеници да више од 20.000 активних војника добија бонове за храну како би могли да нахране своје породице.

Секретар војске САД Кристина Вормут навела је да многи родитељи сумњају да ће њихова деца бити материјално обезбеђена ако се придруже војсци. 

"Ако се моје дете придружи војсци, да ли ће бити сексуално узнемиравано или ће бити склоније самоубилачким идејама", питају се многи родитељи, истиче Вормут.

image