Свет

Бундесверови хеликоптери су за музеј, а на нове ће чекати годинама

Немачка сада поседује велике транспортне хеликоптере "сикорски ЦХ-53", који су развијани у Сједињеним Државама почетком 1960-их. По писању "Меркура", реч је о летелици "склоној ломљењу"
Бундесверови хеликоптери су за музеј, а на нове ће чекати годинамаGetty © Photo by Tomohiro Ohsum

Нови транспортни хеликоптери "чинук", који су хитно потребни Бундесверу, Немачкој ће најраније бити испоручени у септембру 2027. и то само три од 60 наручених ваздухоплова. Сједињене Државе ће преостале хеликоптере пребацивати немачкој војсци спорадично у наредних шест година, пише "Меркур".

По наводима немачког листа ситуација је утолико гора што је технологији којом Бундесвер располаже – место у музеју.

Модернизација немачке војске, ваздухопловства и морнарице значајно је интензивирана за време мандата бивше министарке одбране Кристин Ламбер, што је наставио и њен наследник Борис Писторијус – тамошњим оружаним снагама додељено је чак 100 милијарди евра из такозваног специјалног фонда Бундесвера, поред већ предвиђених издатака за националну одбрану и савезничке обавезе у оквиру НАТО-а.

Међутим, то не значи и да ће потребне набавке бити спроведене.

Наиме, од 60 хеликоптера "ЦХ-47чинук" које је Немачка наручила од Сједињених Држава, и очекивала их најкасније до 2026, само три ће бити испоручена Бундесверу до септембра 2027. године. Уследиће још девет хеликоптера 2028, а затим ће се слати по 12 хеликоптера годишње до 2031. Коначно, 2033. године Бундесверу би требало да стигне последњи од тешких транспортних хеликоптера.

Бундесвер сада поседује велике транспортне хеликоптере "сикорски ЦХ-53", који су развијани у Сједињеним Државама почетком 1960-их. По писању "Меркура", реч је о летелици "склоној ломљењу".

"Наш тренутни транспортни хеликоптер већ је застарео и место му је у музеју. Потребан је озбиљан напор да би полетео – сваки сат лета изискује око 200 сати припремних техничких часова", изјавио је генерал-пуковник Бундесвера Инго Герхарц и поновио да је технологија у овој области зрела за музеј.

Лист је подсетио да је крајем марта најављена набавка нових модела тенкова "леопард 2", будући да су застареле типове из залиха Бундесвера донирали Украјини. Истовремено је објављено да немачко министарство одбране купује 100 нових тенкова "боксер". А средином маја појавиле су се информације о планираној набавци још 50 борбених возила "пума".

Није прецизирано какву судбину чекају те поруџбине, али је извесно да ће транспортне хеликоптере "чинук" Немци чекати још дуго, закључио је "Меркур".

image