Свет

Немачка не шаље ракете дугог домета у Кијев: Не желимо да наше оружје користe за нападе на Русију

У мају је немачки лист ФАЗ, позивајући се на изворе у Влади, саопштио да је Украјина од Немачке затражила ракете Таурус домета до 500 километара
Немачка не шаље ракете дугог домета у Кијев: Не желимо да наше оружје користe за нападе на Русију© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је за немачку ТВ "АРД" да Немачка не жели да снабдева Кијев оружјем дугог домета како би се избегла могућност његовог коришћења за ударе на територију Руске Федерације.

"Пажљиво проверавамо све захтеве које добијамо. Али за нас постоји принцип који делим са америчким председником - не желимо да се оружје које испоручујемо употреби за нападе на руске територије", одговорио је канцелар на питање зашто Немачка не испоручује немачко-шведске крстареће ракете дугог домета "таурус.

У мају је немачки лист ФАЗ, позивајући се на изворе у Влади, саопштио да је Украјина од Немачке затражила ракете Таурус домета до 500 километара.

Подсећамо, Немачка не признаје Крим, ДНР, ЛНР, као ни Запорошку и Херсонску област као регионе Руске Федерације.

Крајем маја, украјински министар одбране Алексиј Резников позвао је Немачку да испоручи крстареће ракете "таурус" домета до 500 километара. Према његовим речима, ако Бундесвер не може да пренесе такво оружје, онда би немачка влада требало да наложи индустрији да почне да га производи, пошто је оно потребно Оружаним снагама Украјине "одмах".

Раније овог месеца, Велика Британија је донирала украјинској војсци серију пројектила "сторм шедоу". Како је пренео Си-Ен-Ен, Лондон је добио уверавања да ће они бити коришћени само против циљева "на сувереној територији" бивше совјетске републике. Од тада, кијевска команда је више пута гађала Луганск овим пројектилима , а такође је покушала да нападне Берђанск.

image