Русија

Песков: Испоруке ракета дугог домета Kијеву довешће до ескалације тензија

Запад говори о људским правима и европским вредностима само када им то одговара, рекао је портпарол Кремља
Песков: Испоруке ракета дугог домета Kијеву довешће до ескалације тензијаwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Снабдевање Kијева ракетама домета 500 километара и више довешће до још једног заокрета у спирали напетости, стога Русија треба да буде прибранија и јача како би наставила започето, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Ниво тактичко-техничких карактеристика тог наоружања које се користи стално расте. Сада већ видимо почетак расправе о снабдевању, на пример, из Француске, Немачке пројектилима домета од 500 километара и више. Ово је потпуно другачије оружје, које ће довести до још једног заокрета у спирали ескалације напетости", казао је Песков за ТВ канал "Русија 1".

Песков је оценио да Запад говори о људским правима и европским вредностима само када им то одговара, као и да није било никакве реакције, нити се чула "реч осуде" због бомбардовања Донбаса пре почетка руске Специјалне операције.

Путин издавао упутства након напада дроном на Москву

Песков је навео да је руски председник стално добијао обавештења на дан напада дроном на Москву и Московску област, укључујући и телефоном, а да је касније издавао одређена упутства, будући да је председник и врховни војни командант.

"Путин је добијао извештаје и од Министарства одбране и Министарства за ванредне ситуације, и од шефова региона - Москве и Московске области. Извештаји су стизали стално. Пошто су информације веома брзо ажуриране, то су били стални телефонски позиви. Затим су уследила одговарајућа упутства шефа државе, наређења врховног команданта, и тако даље", казао је Песков о Путиновом распореду тог дана.

Он је истакао да је председник земље као што је Руска Федерација заправо на функцији даноноћно.

Подсетимо, како је саопштило Министарство одбране Руске Федерације, Украјина је раније извршила терористички напад дроном на објекте у Москви.

Укључено је било осам беспилотних летелица: пет је оборено из комплекса противваздушних топова у Московској области, три су потиснуте електронским ратовањем и скренуле су са предвиђених циљева.

Покренут је кривични поступак по члану о терористичком акту.

image