Свет

Финансијски експерт: Ништа не може зауставити сумрак долара и ратну кризу

Питање шта ће заменити долар, остаје отворено, тврди Дејвид Морган. То могу да буду крипто валуте, злато и сребро, или валута БРИКС-а
Финансијски експерт: Ништа не може зауставити сумрак долара и ратну кризуwww.globallookpress.com © Cfoto

Амерички економски аналитичар и стручњак за финансије Дејвид Морган најавио је даље јачање кризе валута и наставак пропадање долара. Ове кризе, укључујући и ратну кризу, сада су постале једноставно незаустављиве, тврди Морган у интервју за сајт "Ју-Ес-Еј вочдог".

Насупрот већини финансијских "гуруа", Морган је, још крајем 2022. године, прогнозирао да ће Фед повећати каматне стопе. "Смањите каматне стопе", тврдио је експерт, "и са доларом је завршено."

Шеф Феда Џеј Пауел недавно је изјавио да је Фед два пута подигао каматне стопе како би се "борио против инфлације", и на тај начин директно потврдио Морганова предвиђања.

Сада Морган предсказује даље јачање кризе валута и, исто тако неминовно, избијање нових ратова у свету.

"Почнимо са кризом валута. Моја омиљена фраза за оно што се дешава је: "Сва фиjат валута (валута створена ни из чега) мора да пропадне. Никада у читавој забележеној историји нисмо видели да валута коју ништа не подржава није суштински и практично отишла на нулу. Када кажете да 'све фијат валуте пропадају', постоје они који ће на то рећи: 'Да, али не и амерички долар'."

Знаци краја америчког долара

"Када прогнозирам пропаст долара, наставља Морган, то значи да једна (светска) валута пропада и да постепено почиње да се примењује нови систем. Историја је на мојој страни. У основи, реч је о замени једне валуте другом. Шта је (могућа) замена за долар? Крипто валуте, злато и сребро, наравно. Људи полако излазе из доларске мреже. Све су то знакови да се ближи крај америчког долара. Ово се, заправо, већ посвуда и дешава", навео је он.

Морган као фактор који убрзава кризу долара види прекиде у ланцима снабдевања, што спречава проналажење ефикасне алтернативе. "Иако имате доста новца, нећете моћи да добијете оно што вам је потребно. Треба да се припремите на то."

Морган упозорава да банкари са Волстрита желе да уведу дигиталну валуту: "Велико ресетовање је оно што банкари желе, али многи неће желети да иду тим путем. Не можете да пређете из једне 'фијат' лажне валуте, са система заснованог на лажи, на други, који је такође заснован на лажи, само што је дигиталан."

Мрачне силе које управљају светом желе рат

"Што се тиче ратне кризе," додаје Морган, "мрачне силе које воде овај свет желе рат. Зашто? То прикрива све оне ствари које нису у реду а, такође, уклања незадовољнике са улица". Једино средство за то је рат", закључује Морган, додајући:

"Сви ратови у свету су ратови банкара. Они зарађују новац без обзира шта се дешава."

Главна ствар за којом банкари жуде, подсећа Морган, је профит, али и скидање питања њихове одговорности са дневног реда. "Они могу да наведу већину да помисли да је рат узроковао ово сиромаштво. И, наравно, рат ће то учинити."

То су прави разлози због којих Запад подржава Кијев у сукобу у Украјини. Банкари желе да "пронађу излаз": "Само им је потребан излаз, а ово је најисплативији излаз."

"Морамо да наставимо да користимо долар све док се не покрене нови систем. У томе је поента," закључује Морган. "Да, ради се о каматним стопама. Док прелазимо на нови систем, још нам је потребан долар. Да ли ће то бити глобална валута? Да ли ће то бити дигитална валута централних банака, која већ постоји широм света? Или ће то бити националне државе са сопственим валутама?"

То тек треба да се утврди, сматра Морган, али "моћ која стоји иза Феда жели да долар преживи". "Они ће учинити све да долар опстане, што значи да ће повећавати каматну стопу колико год је потребно док не пређу на нови систем."

image