Свет

Јуан постао глобална резервна валута

Чак и они који су у добрим односима са САД, посматрајући ову економску и финансијску конфронтацију, ради сопствене безбедности, подржаће развој других обрачунских система који не укључују СВИФТ и само долар, казао је председник једне од водећих руских банака ВЕБ Игор Шувалов
Јуан постао глобална резервна валутаGetty © Photo by China Photos/Getty Images

Свет је направио значајан напредак ка ослобађању од зависности од долара, јуан сада заузима место глобалне резервне валуте, рекао је председник једне од водећих руских банака ВЕБ Игор Шувалов, преносе "РИА Новости".

"Јуан је сада глобална резервна валута, то се не може сакрити", казао је Шувалов новинарима на маргинама Међународног економског форума у ​​Санкт Петербургу.

Према његовим речима, наставља се рад на томе да се свет ослободи зависности од долара.

"Чак и они који су у добрим односима са САД, посматрајући ову економску и финансијску конфронтацију, ради сопствене безбедности, подржаће развој других обрачунских система који не укључују СВИФТ и само долар", додао је.

Ово више није ствар поверења или неповерења – то је пут којим се мора проћи на путу стварања нових система, нагласио је Шувалов.

Он је додао да је ВЕБ напустио долар у међународним обрачунима, и да уместо тога користи јуан и друге валуте пријатељских земаља, али није прецизирао о каквим се земљама ради, да не би направио проблем партнерима.

image