Свет

Француски "Ехо": БРИКС удара на САД, ствара своју валуту

Земље БРИКС-а чине више од 40 одсто светске популације, четвртину светског БДП-а, што је довољно за монетарне амбиције усмерене на заштиту мултиполарног света у коме неће доминирати САД, тврди француски лист
Француски "Ехо": БРИКС удара на САД, ствара своју валутуwww.globallookpress.com © Rao Aimin/XinHua

Земље БРИКС-а ће убрзати дедоларизацију ако створе јединствену валуту, написала је Клер Баргелес, колумнисткиња француског листа "Ехо". 

Како је напоменула, једно од главних питања на самиту БРИКС-а у Јужној Африци, који је заказан за 22-24. август, биће стварање нове јединствене валуте.

"Ова група од пет земаља чини више од 40 одсто светске популације, скоро четвртину светског БДП-а и 18 одсто трговине на планети. Довољно да имају монетарне амбиције које су усмерене на заштиту мултиполарног света у коме неће доминирати Сједињене Државе", навела је она, додајући да ће "генерално доминација западних земаља бити ствар прошлости".

БРИКС такође истражује друге начине за смањење зависности од долара, укључујући повећање трговине у локалним валутама, навела је Баргелес. Осим тога, могуће ширење ове међународне организације укључивањем других земаља може дедоларизацији дати "неочекивани импулс".

Раније је министар за интеграције и макроекономију Евроазијске економске комисије Сергеј Глазјев стварање наднационалне валуте на платформи БРИКС оценио као обећавајућу идеју.

image