Економија

Тренутак дедоларизације коначно стиже? БРИКС 22. августа о увођењу јединствене валуте

Све су јачи позиви за алтернативе долару у глобалној трговини, а земље БРИКС-а први пут разговарају о увођењу јединствене валуте
Тренутак дедоларизације коначно стиже? БРИКС 22. августа о увођењу јединствене валутеGetty © George Marks / Stringer

Чланице БРИКС-а разговараће, први пут, о изводљивости увођења заједничке валуте, најавила је министарка спољних послова Јужне Африке Наледи Пандор, али је додала да се неће журити са одлуком.

Подизање каматних стопа у Сједињеним Државама и геополитички сукоби подигли су вредност америчке валуте и свих роба везаних за долар на штету већине тржишта у развоју. То је подстакло позиве за стварање алтернативе коришћењу долара као глобалне трговинске валуте, а једна од опција је да блок БРИКС - који чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка - уведе сопствену јединицу.

Како најављује "Блумберг", о овом питању ће бити речи на самиту БРИКС-а 22. августа у Јоханесбургу.

"Не желим да прејудицирам дискусије лидера БРИКС-а", рекла је јужноафричка министарка за међународне односе и сарадњу Наледи Пандор. "То је ствар о којој морамо да разговарамо, и то на прави начин", додала је она.

БРИКС представља више од 40 одсто светске популације и скоро трећину глобалне економске производње, што га чини једним од најважнијих светских економских блокова. Неколико других нација, укључујући Саудијску Арабију и Иран, изразило је интересовање да се придружи групи.

Земље БРИКС-а и друге земље "питају зашто не можемо да тргујемо у сопственим валутама? Зашто смо посвећени трговању преко долара?", каже Пандор. "Јужна Африка има валуту којом се обавља међународна трговина. Међутим, имамо много дугова у доларима, тако да овој дискусији морамо приступити одговорно."

Бивши специјални саветник у Савету економских саветника Беле куће у време администрације Доналда Трампа, Џозеф Саливен, сматра да је увођење алтернативе долару изводљиво и могуће.

У тексту за "Форин полиси", Саливен наводи да је "тренутак дедоларизације можда коначно стигао" и објашњава разлоге зашто.

Овај виши саветник "Линдзи групе", економске саветодавне фирме са седиштем у Вашингтону која прати макроекономске трендове, наводи да најаве из БРИКС-а да разматрају нову валуту, која ће у трговини заменити долар, компликују наратив да је владавина долара стабилна.

Валута БРИКС-а била би другачија јер по укупном БДП-у чланице овог блока колективно надмашују не само САД, већ и читав Г7. А незадовољство у БРИКС-у кључа. Иако се о ослобађању од америчког долара говори већ деценијама, шансе за то биле су мале, будући да се долар користи у 84,3 одсто прекограничне трговине - у поређењу са само 4,5 одсто за кинески јуан.

Међутим, изгледи за успех валуте БРИКС-а су све већи и ова валута би заиста могла да избаци амерички долар као резервну валуту чланица БРИКС-а. За разлику од конкурената предлаганих у прошлости, попут дигиталног јуана, ова хипотетичка валута заправо има потенцијал да преузме, или барем уздрма, место долара на трону, наводи Саливен.

Када би БРИКС користио само своју валуту (коју Саливен хипотетички назива "брик" - цигла) за међународну трговину, уклонили би препреку која сада онемогућава њихове напоре да избегну хегемонију долара. Ти напори сада често имају облик билатералних споразума о трговини у валутама које нису долари, попут јуана, сада главне валуте трговине између Кине и Русије. Препрека? Русија није вољна да набавља остатак свог увоза из Кине. Дакле, након билатералних трансакција између две земље, Русија тежи да задржи приходе у имовини у доларима како би купила остатак свог увоза из остатка света, који и даље користи долар за трговину.

Међутим, ако би Кина и Русија користиле само брик за трговину, Русија не би имала потребе да средства билатералне трговине ставља у долар. На крају крајева, Русија би користила брике, а не доларе, да купује остатак свог увоза. И тако креће дедоларизација, наводи он.

Да ли је реално замислити да БРИКС користи само брик за трговину, пита Саливеан и одмах одговара: Да.

За почетак, могли би сами да финансирају сав свој увоз. У 2022. години, у целини, БРИКС је остварио трговински суфицит, познат и као суфицит платног биланса, од 387 милијарди долара – углавном захваљујући Кини.

БРИКС би такође био спреман да постигне ниво самодовољности у међународној трговини, какав није могућ другим светским валутним групацијама. Пошто валутна унија БРИКС-а – за разлику од било које пре ње – не би била међу земљама уједињеним заједничким територијалним границама, њене чланице би вероватно могле да производе шири спектар добара од било које постојеће монетарне уније, што је услов за самодовољност какву немају валутне уније попут еврозоне - дома трговинског дефицита од 476 милијарди долара 2022, указује Саливан.

Али земље БРИКС-а не би ни морале да тргују само међусобно. Пошто је свака чланица групације БРИКС економски "тешка категорија" у свом региону, својом "гравитационом силом" привлачила би и своје суседе, те би земље широм света вероватно биле спремне да послују у БРИКС-овим бриковима. 

Финансијска средства деноминирана у брику, наводи даље Саливен, имала би карактеристике које ће их вероватно учинити необично привлачним страним инвеститорима. Међу главним недостацима злата за глобалне инвеститоре је то што, упркос својој вредности која смањује ризик као диверзификатор, оно не плаћа камату. Пошто БРИКС наводно планира да своју нову валуту подржи златом и другим вредним металима, попут ретких метала, средства деноминирана у брику би личила на злато на које се плаћа и камата. То је, указује Саливен, необична карактеристика, која би имовину деноминирану у брику могла да учини привлачном за инвеститоре.

Саливен указује и да би брик изазвао низ практичних проблема. Коришћен првенствено за међународну трговину, закомпликовао би посао националних централних банкара у земљама БРИКС-а. Стварање наднационалне централне банке попут Европске централне банке која би управљала бриком такође би био захтеван посао али ови изазови нису непремостиви.

Саливен сматра да би валута БРИКС-а представљала сарадњу у добро дефинисаној области у којој су интереси усклађени. Земље попут Индије и Кине могу имати међусобно сукобљене безбедносне интересе. Али Индија и Кина деле интерес за дедоларизацију. И они могу да сарађују на заједничким интересима док се такмиче на другима, навео је он.

Брик не би толико отео круну са главе долара колико би смањио величину његове територије, наводи стручњак. Чак и да се БРИКС дедоларизује, велики део света би и даље користио доларе, а глобални монетарни поредак би постао више мултиполаран него униполаран, закључује Саливан.

image