Свет

Владама у САД и Великој Британији верује свега трећина њихових становника

Поверење јавности је драстично опало након пандемије ковид 19, када су владе САД и Велике Британије наметнуле економски штетна ограничења за која се касније показало да немају научно оправдање
Владама у САД и Великој Британији верује свега трећина њихових становникаGetty © Photo by Chip Somodevilla

Владама САД и Велике Британије верује само једна трећина њиховог становништва, што их ставља на последње место међу земљама Г7, показује истраживање Галупа.

САД су прошле најгоре у тој групи земаља, са само 31 одсто испитаника који су рекли да имају поверења у своју владу 2022, док у случају Велике Британије ствари стоје нешто боље, са 33 одсто испитаних који су рекли да имају поверења.

Када је 2006. године Галуп почео да поставља то питање, САД и Велика Британија су предњачиле у групи, са 56 одсто Американаца и 49 одсто Британаца који су имали поверења у своје лидере. 

Вашингтон је, међутим, већ 2013. достигао најнижи ниво са само 29 одсто поверења јавности, док је у УК тај неславни рекорд оборен прошле године. 

Поверење јавности је драстично опало након пандемије ковид 19, када су владе САД и Велике Британије наметнуле економски штетна ограничења за која се касније показало да немају научно оправдање.

Осим тога, лидери у обе земље суочавају се са кривичним или грађанским истрагама. Бивши амерички председник Доналд Трамп оптужен је због погрешног руковања поверљивим документима након што је напустио Белу кућу, док републиканци оптужују актуелног председника Џозефа Бајдена због наводног узимања мита. 

Британски премијер Борис Џонсон поднео је оставку након низа скандала који су почели када је ухваћен да је организовао журке током пандемије и прекршио правила која је његова сопствена влада успоставила. Ни његов одлазак није допринео стабилизацији, јер је Велика Британија имала четири премијера у исто толико година.

У исто време док су САД и Велика Британија губиле поверење бирача, остале земље Г7 су уживале у повратку поверења јавности. Немачка, која је 2006. заостајала за скоро свим другим земљама Г7 са само 32 одсто становника који верују влади у Берлину, сада је на врху листе са 61 посто. 

У Италији се поверење бирача скоро удвостручило од 2019. године, када је достигло најнижи ниво од 22 одсто, на 41 одсто у 2022. 

image