Свет

Расте стопа самоубистава у америчкој војсци

Самоубиства у војсци су у наглом порасту откако је почео "рат САД против тероризма" након напада на Светски трговински центар и Пентагон у септембру 2001. године
Расте стопа самоубистава у америчкој војсциGetty © Mark Wilson

Све је више самоубистава у редовима америчке војске – у првом кварталу ове године на суицид се одлучило више од једног војника дневно, што је повећање од 25 одсто у односу на 2022, показао је нови извештај Пентагона.

Број самоубистава активних припадника војске САД порастао је на 94 у периоду јануар–март са 75 у истом кварталу годину дана раније, саопштило је америчко министарство одбране, те додало да је посвећено томе да спречи овај трагичан тренд. Само је између априла и јуна 2021. више војника себи одузело живот – 97.

Самоубиства у војсци су у наглом порасту откако је почео амерички "рат против тероризма" након напада на Светски трговински центар и Пентагон у септембру 2001. године. Било је скоро 29 самоубистава на 100.000 војника 2020, у односу на 17,5 у деценији која је претходила.

Ова статистика не укључује резервни састав или ветеране, а према владиним подацима скоро 17 бивших америчких војника се убије сваког дана. У последњем кварталу живота се лишио 41 резервиста, као и годину дана раније.

Међу војницима који имају чинове у периоду јануар–март стопа суицида скочила је за 32 одсто у односу на годину раније – на 49. И међу маринцима се бележи пораст, број самоубистава је порастао за 75 одсто – на 14.

Пентагонове тежње да преокрене овај тренд до сада су биле безуспешне. Министарство одбране препоручило је у фебруару да се забрани куповина оружја војницима млађим од 25 година и уведе седмодневно чекање на продају муниције.

Број самоубистава у активној служби премашио је 300 за сваку од претходних пет година, а досадашњи овогодишњи подаци указују на то да би до краја 2023. могло бити чак 400 смртних случајева.

image