Свет

Британски адмирал о испоруци борбених авиона Украјини: Нека се снађу

Испорука авиона Кијеву не може се одиграти у "кратком року", сматра високи званичник НАТО-а
Британски адмирал о испоруци борбених авиона Украјини: Нека се снађуwww.globallookpress.com © Daniel Reinhardt

Украјина неће добити западне борбене авионе током текуће контраофанзиве, већ ће морати да се снађе без њих, изјавио је председник војног комитета НАТО-а, наводећи као разлог дуготрајну обуку пилота и проблеме са логистиком, пренео је РТ интернешенел.

Говорећи за британску радио станицу Ел-Би-Си у понедељак, адмирал Роб Бауер, који се налази на челу војног комитета као највиши војни званичник НАТО-а, рекао је да преговори о борбеним авионима за Кијев морају да сачекају време после украјинске контраофанзиве.

"Расправа о томе је важна, али неће бити решена у кратком року", изјавио је адмирал. "Обука пилота и техничара, постојање логистичке организације, која заиста може да подржи ове авионе, неће бити доступна пре краја контраофанзиве."

Раније је Бауер тврдио да је Украјина у "егзистенцијалној борби", наводећи да Кијев има "предност" у односу на Москву, захваљујући западном оружју и обуци. Ипак, Бауер сада сматра да савезници Кијева "не би требало да мешају" дискусију о контраофанзиви са захтевима Украјине за борбеним авионима, сугеришући да такав трансфер у овом тренутку једноставно није могућ.

Украјински председник Владимир Зеленски је у много наврата позивао западне силе да пошаљу Кијеву ратне авионе, али је само мали број спонзора пристао да то учини.

Пољска и Словачка су одобриле трансфер модификованих ловаца МиГ из совјетске ере.

"Застрашујућа руска одбрана"

Вашингтон је до данас одбијао захтеве Украјине да јој испоручи Ф-16, услед страха да би испорука оружја могла да ескалира у отворена непријатељства са Русијом. Међутим, Пентагон је прихватио да обучава украјинске пилоте на америчким авионима.

Немачка и Велика Британија су одбиле захтеве Кијева да му испоруче борбене авионе, иако је Британија одобрила пребацивање пројектила "сторм шедоу", који имају највећи домет од свих до сада испоручених Украјини.

Лондон је изјавио да је спреман да сарађује са "коалицијом" држава у снабдевању Кијева борбеним авионима, иако је премијер Риши Сунак раније упозорио да испорука авиона "није једноставна ствар" и да се ова идеја суочава са препрекама у обуци и логистици.

Украјина је започела контраофанзиву почетком јуна, али је већина напада кијевских снага одбијена уз значајне губитке, саопштило је руско Министарство одбране.

Председник Зеленски је признао да се операције одвијају "спорије него што су желели", и то због "снажног отпора" руских снага. Међутим, украјински војни званичници тврде да велики број трупа тек треба да буде укључен у операције.

Крајем прошлог месеца, помоћник Зеленског Михаил Подољак оптужио је западне спонзоре Кијева да су преспори са испоруком оружја, додајући да је то омогућило Русији да "успостави застрашујућу одбрану."

image