Свет

Нови спискови за нови страх: Курти би да хапси и челнике Српске листе

Ово је тежак, страховит удар на Србе на северу Косова и Метохије, покушај да се обезглаве, а да се људи који су на последњим изборима 2021. године добили подршку од 90 до 98 посто Срба уклоне са политичке и јавне сцене
Нови спискови за нови страх: Курти би да хапси и челнике Српске листе© РТ Балкан

Информација коју су синоћ пренели београдски медији да је по незваничним сазнањима Специјално тужилаштво Косова поднело кривичне пријаве против 22 Србина, као бомба одјекнула је на северу Косова и Метохије. Вест до јутрос није демантовало косовско тужилаштво па људи на северу КиМ закључују да се и по овом и према осталим списковима и најавама Аљбина Куртија од прекјуче, спрема нови талас хапшења на Северу.

"Ово је тежак, страховит удар на Србе на северу Косова и Метохије, покушај да се Срби обезглаве а да се људи који су на последњим изборима 2021. године добили подршку од 90 до 97 одсто Срба уклоне са политичке и јавне сцене. На списку је и др Драгиша Миловић, један од најугледнијих и најпоштованијих Срба на Косову, ту су и други људи који су се у свакој изјави, и не само изјавама већ оним што су годинама радили, стално залагали да се стане на крај сукобима, који су стално позивали на мир, на миран, демократски отпор", каже јутрос један од саговорника РТ Балкан са севера Косова.

Наши саговорници из Северне Митровице и Звечана, јутрос преносе да су и током ноћи оклопна возила Росу била скоро па у центру и једног и другог града, код Техничке школе и НИС-ове пумпе у Северној Митровици, на путу кроз Звечан и на магистрали према Лепосавићу, као и да се притисак на Србе појачава.

"Овде више, и буквално речено, нема Србина који не стрепи за себе и своју породицу који не сумња да је на неком списку за хапшење, на списку за подношење кривичних пријава. Много људи били су припадници цивилне заштите, скоро сви излазили су на барикаде, пружали миран отпор, па ако је на списковима за хапшење које помиње Курти, које помињу медији, 45 имена, па 22 имена, па пре тога 600 имена, како људи да не сумњају и да се не боје. Никоме овде више нема мирног сна", каже један од наших саговорника.

На синоћ објављеном списку људи са Севера против којих су, наводно, поднете кривичне пријаве, налази се готово читав врх Српске листе. На првом месту је председник СЛ Горан Ракић, потпредседник Игор Симић, али и виђени чланови, садашњи и бивши председници општина Александар Спирић, Драгиша Миловић, Милан Радојевић, као и Милун Миленковић Луне који је ухапшен пре пар недеља под оптужбом да је припадник "Цивилне заштите" коју је влада тзв. Косова у међувремену прогласила за "терористичку организацију".

Милан Радојевић чије је има на списку 22 Србина против којих су наводно поднете пријаве, октобра 2021. године победио је на локалних изборима у Северној Митровици са 91,12 посто гласова док је Драгиша Миловић чије је име такође на овом списку, победио у Звечану са 98,4 посто гласова. 

Овде људе посебно брине и информација да су ове 22 наводне кривичне пријаве од синоћ уствари "проширена листа на којој се од раније налази 45 српских држављана" о којој је прекјуче говорио и Аљбин Курти.

На објављеном списку налазе се и Вучина Јанковић, мастер правник, отац троје деце, који је августа 2021. постављен за начелника Косовско-митровачког округа, Владан Радивојевић, Данијел Шмигић и Слободан Милетић из Звечана, Стеван Павићевић, Лазар Дејановић, Живојин Сикимић, Душан Дробац, Никола Миљковић, Богдан Димић, Драгоје Kастратовић, Стојан Антосијевић, Марко Ђукић, Томислав Kостић, Марко Данић и Небојша Ордић из Северне Митровице.

"Све су породични људи, цењени у овој средини. Ако је ово истина, а до јутрос нема гласова из Приштине који би рекли да београдски медији лажу да овај списак и ове кривичне пријаве не постоје, онда Курти показује још отворенију намеру да Срба одавде нестане, да полако, једна по једна породица одлазе са Косова а нас је овде толико да се сваки нови одлазак примети", кажу наши саговорници са КиМ.

Према синоћ објављеним незваничним информацијама, Срби са списка на коме су 22 имена терете се због нереда 29. маја ове године испред зграде СО Звечан. На терет им се ставља да су "активно учествовали у руковођењу криминалним групама које су насилно покушале да спрече успостављање уставног поретка Косова у четири општине на северу" и да "успоставе уставни поредак Србије".

Сем овог, Србима се, на терет ставља и оптужба да су наводно "угрожавали лица под међународном заштитом да су учествовали у хулиганизму и нападима на службена лица".

"Сви који су оног дана, 29. маја били испред зграде СО могли су видети да су и Ракић и Симић и Миловић поседали на улицу пре него што су војници Кфора насрнули на народ, да су читавог дана позивали на миран отпор, инсистирали да се омогући да се возило косовских специјалаца у коме је било неколико полицајаца извуче из масе људи који су протестовали, да ни једним својим гестом нису неког напали. Али, шта то вреди кад косовски правосудни органи лако нађу сведоке за све своје тврдње и наводе", кажу јутрос људи са севера КиМ са којима смо контактирали.

Сам Аљбин Курти прекјуче је рекао да је идентификовано 45 особа које припадају наводним терористичким организацијама "Цивилна заштита" и "Северна бригада".

Курти је рекао да је тих 45 особа, мислећи на Србе са севера КиМ, "учествовало у насилним нападима на војнике Кфор, полицију и новинаре" и да су међу њима и они "који су користили оружје". Курти се позвао на оружје одузето 23. јуна и додао како косовски органи имају "безброј доказа како се ради о терористичкој организацији". 

"Тешко је и описати колико је ситуација на северу из дана у дан све тежа. Људе хапсе без судских налога, пребијају док су у рукама полиције па и после у затвору, пакују се докази о кривици, на путевима су на све стране патроле специјалаца са дугим цевима и панцирима које заустављају и претресају људе по сопственом нахођењу,страх код људи све је већи. Питање је како у Приштини мисле да организују нове локалне изборе на северу ако против читавог врха Српске листе поднесу кривичне пријаве. Ако им је ово деескалација, шта ли нам тек спремају", питају јутрос људи са севера КиМ. 

image