Свет

Министарка финансија САД Јелен путује у Кину у новом покушају побољшања односа две силе

Јелен иде у Кину само неколико недеља пошто је државни секретар Ентони Блинкен посетио Пекинг
Министарка финансија САД Јелен путује у Кину у новом покушају побољшања односа две силеGetty © Alex Wong / Staff

Америчка министарка финансија Џенет Јелен посетиће ове недеље Кину у новом покушају да се побољшају односи две земље који су због низа питања на најнижем нивоу у последњих неколико деценија, пише "Радио слободна Европа".

Јелен ће у Кини провести четири дана почевши од сутра док две земље појачавају напоре да стабилизују своје турбулентне односе, истиче "Фајненшл тајмс". 

Она иде у Кину само неколико недеља пошто је државни секретар Ентони Блинкен посетио Пекинг.

Високи званичник америчког Министарства финансија је, међутим, упозорио је да је мало вероватно да ће посета Јелен донети "значајне помаке".

САД и Кина су у сукобу око низа питања, укључујући војну активност Пекинга око Тајвана и нове законе против шпијунаже и против санкција који компликују посао америчким компанијама у Кини.

С друге стране, Пекинг оптужује САД да се мешају у питање Тајвана, над којим тврди да има суверенитет, као и да уведе контролу извоза с циљем да се Кини онемогући приступ напредним чиповима, преноси РСЕ.

Посета Јелен биће тест могућности Бајденове администрације да унапреди односе са Кином, док спроводи економску стратегију са циљем да се ослања на америчке компаније на кинеске фабрике, указује "Вашингтон пост", оценивши да ће министарка финансија у Кини морати да "деликатно дипломатски балансира". 

Током њеног боравка у Пекингу две стране могле су да се сукобе око планове администрације да смањи ризик трговинских односа с Кином, ослањајући се уместо ње на пријатељске земље за производњу кључних материјала, полупроводника, фармацеутских производа и батерија за електрична возила. 

Јелен ће такође покушати да добије увид у то како се нови тим кинеског председника Си Ђинпинга носи са свим већим економским изазовима.

Кинеске власти су под притиском да стимулишу привреду, али за разлику од ранијих криза мало је вероватно да ће учинити довољно да спрече смањење раста глобалне економије. Према последњој прогнози Светске банке, раст глобалне економије ове године биће само 2,1 одсто, у односу на 3,1 одсто прошле године. 

Посета америчке министарке поклапа се и са кинеском неизвесношћу у вези са  глобалном економијом, у време када се кинески постпандемијски економски опоравак повећа, а САД покушавају да избегну рецесију док обуздавају инфлацију, пише "Њујорк тајмс".

Услед тога, како оцењује лист, посета Јелен Кини има високу улогу будући да треба да помогне у стабилизацији проблематичних односа две највеће светске привреде. 

Повећању напетости између две земље допринело је откриће раније ове године кинеског балона за који је Вашингтон тврдио да је шпијунски, као и напори Бајденове администрације да Кини онемогући приступ одређеним осетљивим технологијама.

Док с кинеске стране постоје притужбе због настојања Бајденове администрације да ограничи зависност САД од робе из Кине, као и ограничавања приступа Кине напредној технологији, Вашингтон је незадовољан оклевањем Пекинга да преговара о условима зајмова сиромашних земаља и одржавања блиских економских веза с Русијом. 

Кина је такође изразила незадовољство напорима САД да преусмерене ланце снабдевања из Кине ка другим земљама које Вашингтон сматра савезницима. 

 Посета Јелен биће нови покушај ривала да зауставе силазну спиралу у односима, након што се Блинкен састао с кинеским лидером Си Ђинпингом у Пекингу у јуну. Међутим, убрзо после тога Бајден је рекао да је Си "диктатор" што је унело нове турбуленције у односима две земље.

 С друге стране, Бајденова администрација месецима припрема мере с циљем да се онемогуће неке америчке инвестиције у кинеске технолошке секторе који се сматрају ризиком за националну безбедност САД. Такође жели да уведе додатна ограничења за извоз чипова у Кину како би се Пекингу отежало развијање напредне вештачке интелигенције.

image