Економија

Јелен помера Дан Д: Без договора о горњој граници дуга, САД средином јуна остају без новца

Министарка финансија каже да су шансе да кеш потраје до средине јуна "врло ниске"
Јелен помера Дан Д: Без договора о горњој граници дуга, САД средином јуна остају без новцаGetty © Alex Wong / Staff

Министарка финансија Џенет Јелен сматра да је мало вероватно да ће САД догурати до средине јуна и да ће и даље моћи да плате своје рачуне.

"Па, увек постоји неизвесност око пореских примања и потрошње", рекла је Јелен за Ен-Би-Си. "И зато је тешко бити потпуно сигуран у ово, али моја процена је да су шансе да стигнемо до 15. јуна, а да будемо у могућности да платимо све наше рачуне, прилично ниске."

Јелен је раније рекла да би САД могле да остану без кеша већ 1. јуна, што би земљу изложило ризику од катастрофалног неизвршења обавеза. Иако се плаћање пореза очекује средином јуна, проблем је доћи до тог датума, рекла је она.

Пошто су преговори о плафону дуга заустављени, председник Представничког дома Кевин Макарти рекао је да очекује да ће разговарати са председником Џозефом Бајденом у недељу о горњој граници дуга. Демократе и републиканци међусобно се оптужују да постављају неразумне захтеве.

Бајден и Макарти су од јануара у ћорсокаку због подизања владиног лимита за задуживање од 31,4 билиона долара. Министарство финансија од јануара примењује посебне рачуноводствене мере како би остао у оквиру законског лимита.

Сукоб око горње границе дуга има потенцијал да додатно оптерети америчку економију, која је већ подложна рецесији након низа повећања каматних стопа, наводи "Блумберг".

Економисти упозоравају да би неизвршење обавеза могло да изазове хаос на тржишту, пораст трошкова позајмљивања и удар на глобалну економију који би могао да парира краху из 2008. године.

Очекује се да ће Јелен ове недеље обавестити Конгрес о томе колико времена САД имају пре него што ризикују да остану без готовине за плаћање својих рачуна. Она је више пута позивала на договор који би избегао неизвршење обавеза.

Каса америчке владе се смањила на најнижи ниво у скоро годину и по дана, а Министарство финансија је у петак саопштило да су потрошили све паре, осим око 92 милијарде долара одобрених ванредним мерама 17. маја.

image