Свет

"Дејли мејл": Борба против Русије? Британија има само 40 тенкова и десетак бродова спремних за рат

Потпуна је фантазија да бисмо ми НАТО-у могли да обезбедимо дивизију спремну за борбу, рекао је британски посланик Марк Франсоа.
"Дејли мејл": Борба против Русије? Британија има само 40 тенкова и десетак бродова спремних за ратGetty © Marco Di Lauro

Британија има само 40 тенкова и десетак фрегата и разарача који су спремни за рат, пише "Дејли мејл".

Те бројке најниже су у савременој историји, а британски посланици сматрају да они показују да би се "Уједињено Краљевство намучило у рату против Русије", наводи тај лист.

Начелник генералштаба Уједињеног Краљевства, адмирал Сер Тони Радакин, признао је да "није срећан" због ситуације у британској војсци, наглашавајући да су унапређења неопходна.

Ипак, он тврди да је Уједињено Краљевство и даље "једна од водећих чланица НАТО-а".

Током јучерашњег састанка Одбора за одбрану Доњег дома британског Парламента, његова тврдња да би Британија могла да обезбеди једну дивизију - око 17.500 потпуно опремљених војника, укључујући возила и артиљерију - одбачена је као "фантазија".

Бројност британске армије најмања је још од периода Наполеонских ратова, у великој мери због несташице тенкова и оклопних возила.

"Потпуна је фантазија да би ми НАТО-у могли да обезбедимо дивизију спремну за борбу", рекао је британски посланик Марк Франсоа.

На папиру, Уједињено Краљевство има око 200 тенкова. Ипак, само 40 њих је спремно за борбу, пише "Дејли мејл".

Адмирал Радакин је одговорио да Британија "улаже као луда" у оклопна возила која ће бити доступна до краја ове деценије. 

Он је посланицима рекао и да је Британија "имала 19 фрегата и разарача, али да је тај број смањен на 17 зато што су скупи за одржавање".

"Неки су на поправкама, тако да их је вероватно 11 или 12 који су спремни за операције", додао је Радакин.

Уједињено Краљевство је раније ове године Украјини послало 14 тенкова "челенџер".

image