Свет

Нове оптужбе за британске ратне злочине: САС-овци наводно убили више од 80 цивила у Авганистану

Адвокати авганистанских породица приложили су британском истражном панелу нове тврдње у којима се цитира најмање 30 сумњивих случајева, у којим је погинуло више од 80 Авганистанаца
Нове оптужбе за британске ратне злочине: САС-овци наводно убили више од 80 цивила у АвганистануGetty © Darren McCollester/Getty Images

Припадници британске Специјалне ваздушне службе (САС) су под сумњом да су убили десетине ненаоружаних цивила у Авганистану усред примене доктрине елиминисања "свих борбено способних мушкараца" између 2010. и 2013. године, рекли су адвокати и породице жртава британском истражном панелу.

Лондонска адвокатска фирма "Ли деј" приложила је нове тврдње у којима се цитира најмање 30 сумњивих случајева у којима је погинуло више од 80 Авганистанаца. Јавна истрага о наводним ратним злочинима британских снага у Авганистану покренута је у децембру, а водио ју је високи судија Хадон Кејв, који је у марту упутио јавни позив за подношење доказа.

Британски специјалци су наводно пуцали на све младе Авганистанце на које су наишли током спровођења рација, "без обзира ниво претње који су представљали." Један специјалац је "лично убио" 35 Авганистанаца током шестомесечне мисије у земљи, наводи се у поднеску адвокатске фирме "Ли Деј".

Убиства су обично правдана тврдњама да су Авганистанци били наоружани, али у неким случајевима је убијено више људи него што је пронађено оружја.

Адвокати авганистанских породица рекли су да су виши британски официри у то време изразили бојазан да трупе Уједињеног Краљевства "лежерно занемарују живот" Авганистанаца, али да су власти на то реаговале "обимним, вишегодишњим и вишеслојним заташкавањем."

Рације на авганистанска имања вршене су у потрази за талибанским борцима, често ноћу, током мисије британских трупа Велике у провинцији Хелманд, наводи "Гардијан".

У ранијим извештајима се сумњало да је једна јединица САС-а убила 54 особе, али адвокати породица сада тврде да је више војника било укључено, као и да су се инциденти дешавали током дужег временског периода него што се претходно веровало.

Адвокати тврде да су пронашли "веродостојне доказе о распрострањеном и систематском обрасцу противправних и вансудских убистава."

Истрага војне полиције окончана је 2019. године, када су војни званичници Уједињеног Краљевства закључили да нису пронађени докази о злочинима.

Међутим, адвокати су тврде да је штаб специјалних снага уништио "непознату количину података" непосредно пре него што је полиција могла испитати потенцијалне доказе, упркос томе што су им истражитељи наредили да не бришу никакав материјал који се налази на њиховим серверима.

image