Свет

"Поједноставити процедуру": Пољски председник о уласку Украјине у НАТО

Надамо се да ће бити донета чврста савезничка одлука да Украјини није потребан никакав aкциони план за чланство, нити прелиминарни пут за улазак у Алијансу у будућности, каже Анджеј Дуда
"Поједноставити процедуру": Пољски председник о уласку Украјине у НАТОGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Надам се да ће Украјина бити примљена у НАТО по поједностављеној процедури, изјавио је председник Пољске Анджеј Дуда, преносе "РИА Новости".

"Надамо се да ће бити донета чврста савезничка одлука да Украјини није потребан никакав aкциони план за чланство, нити прелиминарни пут за улазак у НАТО у будућности, али и да ће јој тај пут бити скраћен", казао је Дуда након састанка са председником Литваније Гитанасом Науседом.

Он је истакао да је веома важно да се поново потврди савезничко јединство према Украјини у смислу солидарности и подршке тој земљи, као и да ће НАТО помоћи и подржати Кијев.

Украјински председник Владимир Зеленски раније је рекао да ће уколико Украјина не добије позив за НАТО на самиту у Вилњусу у јулу, то демотивисати украјинске трупе. Према његовим речима, он је у више наврата разговарао са лидерима европских земаља, председником САД Џозефом Бајденом, генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и замолио да "не секу тло испод ногу" Украјине. 

Столтенберг је раније изјавио да савезници не разговарају о званичном позиву Украјини, већ да одржавају консултације о томе шта би све могло Кијев да учини ближим придруживању Алијанси.

image