Свет

Дуда: Путин ће победити ако хитно не пошаљемо оружје Кијеву; Захарова: Осуђени сте на пропаст

Ако не пошаљемо војну опрему у Украјину у наредним недељама, Русија ће победити и не знамо где ће стати, упозорава пољски председник Анджеј Дуда
Дуда: Путин ће победити ако хитно не пошаљемо оружје Кијеву; Захарова: Осуђени сте на пропастwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Пољски председник Анджеј Дуда рекао је да ће Русија победити Украјину ако западне земље хитно не испоруче оружје Кијеву.

"Ако не пошаљемо војну опрему у Украјину у наредним недељама, Путин може да победи. Може да победи, а ми не знамо где ће стати", рекао је Дуда у интервјуу француском листу "Фигаро".

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на изјаву пољског председника, рекавши да ће то само погоршати ситуацију.

"Осуђени сте на пропаст, јер вам то ништа неће помоћи. То ће само погоршати ситуацију. Покајање за оно што су урадили је једини излаз за Запад", написала је Захарова на Телеграму.

Дуда је рекао да би слање авиона Ф-16 била "веома озбиљна одлука" коју "није лако донети".

Пољски председник је раније, у интервјуу за Би-Би-Си, изјавио да би слање авиона Ф-16 представљало "озбиљан проблем" јер, са мање од 50 авиона у пољском ваздухопловству, "немамо довољно… и требало би нам много више авиона".

Дуда је нагласио да борбени авиони, попут Ф-16, захтевају "веома озбиљно одржавање" тако да "није довољно само послати неколико авиона".

Заменик шефа кабинета председника Украјине Владимира Зеленског Игор Жовква је 10. јануара известио да Оружане снаге Украјине немају муницију. Акутну несташицу муниције приписао је високом интензитету борби. Поред тога, званичник администрације је подсетио да су Кијеву хитно потребни и артиљеријски оруђа великог домета, тенкови и борбени авиони.

Претходно је заменик премијера и министар одбране Пољске Марјиуш Блашчак рекао да је "Варшава спремна да пребаци у Украјину борбене авионе Ф-16 тек након доношења заједничке одлуке земаља НАТО-а".

Москва је прошлог пролећа послала ноту земљама Алијансе због испоруке оружја кијевском режиму. Министар спољних послова Сергеј Лавров напоменуо је да би "сваки терет који садржи војну опрему за суседну републику постао легитимна мета руске војске".

image
VV inauguration
banner