Свет

Извори АП: САД ће Украјини обезбедити касетну муницију као део новог пакета војне помоћи

Оружје ће долазити из залиха Пентагона, а укључиће и оклопна возила "бредли" и "страјкер" и низ муниције, као што су меци за хаубице и артиљеријски ракетни систем високе покретљивости
Извори АП: САД ће Украјини обезбедити касетну муницију као део новог пакета војне помоћиGetty © Sean Rayford / Stringer

Администрација председника САД Џозефа Бајдена одлучила је да Украјини обезбеди касетне бомбе и очекује се да ће данас објавити да ће Пентагон послати велики број као део новог пакета војне помоћи у вредности до 800 милиона долар, рекли су извори агенције "Асошијејтед прес" који су упознати са овом одлуком.

Одлука је донета упркос широко распрострањеној забринутости да бомбе могу да изазову цивилне жртве и изазвала је позив Уједињених нација и Русији и Украјини да избегавају њихову употребу.

Амерички званичници рекли су у четвртак да очекују да ће војна помоћ Украјини бити објављена данас. Оружје ће долазити из залиха Пентагона, а укључиће и оклопна возила "бредли" и "страјкер" и низ муниције, као што су меци за хаубице и артиљеријски ракетни систем високе покретљивости, познат као ХИМАРС, рекли су званичници, преноси АП.

Дуго тражене бомбе су оружје које се отвара у ваздуху, ослобађајући подмуницију или мање бомбе, које се распршује на великом подручју и има за циљ да изазове уништење више циљева одједном.

Званичници и други упознати са одлуком нису били овлашћени да јавно расправљају о том потезу пре званичног саопштења и разговарали су са новинарима "Асошијејтед преса" под условом да остану анонимни.

Подсећамо, "Њујорк тајмс" је јуче цитирао неименованог високог званичника Бајденове администрације да ће одлука о слању касетне муниције бити објављена у четвртак.

Америчка војска верује да би касетна муниција користила Кијеву у борби против руских снага, изјавио је у јуну високи званичник Пентагона, али ова одлука још није одобрена због забринутости савезника, укључујући Велику Британију, Француску и Немачку, које су потписници међународног споразума о забрани касетне муниције.

Украјина је позвала чланове Конгреса да изврше притисак на администрацију председника Џоа Бајдена да одобри Украјини слање конвенционалне побољшане муниције двоструке намене (ДПИЦМ).

image