Свет

"Глобал тајмс" o трговинском рату Кине и САД: Руковање од 20 секунди и дуга на небу

Изјава министарства представља одговор на једностране принципе САД, који трују међусобне економске и трговинске односе, као и на дволичну спољну политику САД, сматрају кинески стручњаци
"Глобал тајмс" o трговинском рату Кине и САД: Руковање од 20 секунди и дуга на небуwww.globallookpress.com © Yue Yuewei

У току посете америчке секретарке за финансије Џенет Јелен Пекингу, кинеско Министарство финансија изразило је наду да ће Кина и САД побољшати економске и трговинске односе, упозоравајући да у трговинском рату или "раздвајању" неће бити победника, пише "Глобал тајмс".

Кинески стручњаци сматрају да ова изјава министарства изражава доследну позицију Кине о кинеско-америчким односима и да кинеска страна очекује да би обе стране могле доћи до позитивног исхода, али "под условом да САД исправе своје грешке и врате билатералне односе на нормалан колосек."

Посета државне секретарке Јелен Кини отвара могућност спровођења консензуса који су лидери две земље, Си Ђинпинг и Џо Бајден, постигли на Балију. Како је у петак ујутро саопштило кинеско Министарство финансија, њена посета отвара могућност за јачање кинеско-америчке сарадње у фискалном и финансијском сектору.

Јачање кинеско-америчких економских и трговинских односа корисно је за обе земље, приметило је кинеско министарство, упозоравајући да "у трговинском рату или 'раздвајању' неће бити победника."

Како се додаје на сајту владине агенције: "Надамо се да ће америчка страна успети да створи здраво окружење, у коме ће се кинеско-амерички економски и трговински односи нормално развијати, као и да ће унапредити сарадњу од које сви добијају."

Време је да САД изаберу између светлости и таме

"Ове изјаве изражавају наду Кине да је побољшање билатералних односа могуће", сматра Ли Јонг, виши научни сарадник Кинеског удружења за међународну трговину.

"То је одговор на једностране принципе САД, који трују међусобне економске и трговинске односе, као и на дволичну спољну политику САД", додао је Ли, упозоравајући на говор Џенет Јелен из априла, у коме се државна секретарка позивала на интересе такозване "националне безбедности САД" и помињала амерички удар на кинеску производњу чипова.

"Доследан став Кине је да Кина и САД имају заједничке интересе у области економског развоја и да би обе земље требало да подстичу сарадњу", изјавио је Џоу Ми, заменик директора Института за америчке и океанске студије при Кинеској академији за међународну трговину и економску сарадњу.

Посета Џенет Јелен могла би да значи да ће Кина и САД постићи конструктивне резултате уколико САД исправе своје грешке и врате билатералне везе на нормалан колосек, обнављајући међусобно поверење, додао је Џоу.

Када је Јелен слетела у Пекинг у четвртак, њено руковање са Јангом Јингмингом, генералним директором Одељења за међународне економске односе у Министарству финансија, трајало је скоро 20 секунди.

У том тренутку, на небу се појавила дуга, која је подсетила да Кина и САД могу да угледају "плаво небо после олује" само уколико обе стране покажу међусобно поштовање и искреност, пише "Глобал тајмс".

"Постоји сребрна линија у облачној и олујној међународној атмосфери", приметио је један корисник кинеске друштвене мреже Сина Веибо, која подсећа на Твитер. "Време је да САД изаберу између светлости и таме."

"Џенет Јелен је видела дугу, која значи хармонију. Можда ће овај знак натерати америчку министарку финансија да покуша да побољша односе Кине и САД", изјавио је Џоу, додајући да би две стране могле да започну разговоре о конкретним питањима као што је горња граница америчког дуга или о двосмерним инвестицијама, о чему би се, према његовом мишљењу, могао постићи одређени консензус.

image