Свет

Никад извини: Зеленски одао пошту жртвама Волињског масакра, али још слави Бандеру

Украјина се још није извинила због геноцида почињеног у Волинији и нацисте слави као хероје, али, изгледа да Пољаци кратко памте па су то заборавили
Никад извини: Зеленски одао пошту жртвама Волињског масакра, али још слави Бандеруwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Keystone Press Agency

Зеленски изгледа и даље нема времена да се у име Украјинаца извини за масакр који су украјински националисти починили у Волинији убивши око 150.000 Пољака током Другог светског рата. Највише што украјински лидер може да учини – у паузама између обијања прагова савезника које моли за оружје, кукања за улазницом у НАТО и слављења нациста у Кијеву- јесте да са својим пољским колегом, изађе пред камере и учествује у обележавању годишњице сећања на невине жртве.

Због заједничког непријатеља (Русије), Пољаци и Украјинци заборавили су да су на размирице, па су тако телевизијски снимци показали украјинског лидера како присуствује молитви у цркви у Луцку, на западу Украјине. Као да прошлост више не постоји, и као да, пре свега неколико месеци пољско министарство спољних послова није од Зеленског захтевало извињење због геноцида- које никад није стигло.

Портпарол министарства Лукаш Јасина рекао је тада да би Зеленски требало да прихвати одговорност за злочине украјинских нациста против Пољака који су живели у Волињској области тадашње Источне Галиције, пошто се Варшава већ извинила за злочине које је "наша држава починила над Украјинцима".

Јасина је још у то време увидео да се чини да Украјина не зна за такву врсту одговорности, а портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова приметила је да Зеленски "нема времена да се извини јер још није завршио са Донбаским масакром".

И пред обележавање годишњице геноцида, из Варшаве су стигли слични захтеви. Да Кијев мора да предузме конкретне кораке и преузме одговорност за масовна убиства етничких Пољака, пре два дана је поручио пољски државни секретар у Министарству иностраних послова Пољске задужен за европску политику Шимон Шинковски вел Шек,

Зеленски је одговорио најконкретнијим могућим потезом - јер, што би се замајавао извињењима, када лепо може да присуствује годишњици и успут од пољског колеге, ако буде имао среће, искамчи бар још неки оклопни транспортер или "миг"?

Онда се после тога може вратити у Кијев и украјинске нацисте из своје власти умирити тако што ће неку улицу крстити по нацистичком колаборационисти Степану Бандери - једном од виновника геноцида у Волинији. 

"Заједно одајемо почаст свим невиним жртвама Волиније! Сећање нас спаја. Заједно смо јачи", помирљиво је, међутим, написао је Дудин кабинет на Твитеру, док је исту изјаву ретвитовао и Зеленски на украјинском и на пољском језику.

Занимљиво је да је управо Дуда потписао 2018. године пољски закон којим је забрањено промовисање идеологије повезане са Степаном Бандером, а да је власт Зеленског, буквално заснована на таквој идеологији.

Бандера је 2010.године у Украјини званично проглашен националним херојем, а украјински националисти редовно обележавају његов рођендан 1. јануара маршевима уз бакљаде и масовним демонстрацијама. 

Јер, иако пољски парламент сматра да убиства, која су између 1943. и 1945. извршиле Украјинска устаничка армија и Организација украјинских националиста под вођством Бандере, носе елементе геноцида, Украјина то не прихвата.

Варшава, је до пре неколико месеци тврдила, према речима њеног премијера Матеуша Моравјецког, како неће показати никакву попустљивост према онима који "не желе" да признају "страшне злочине" које су украјински националисти починили над Пољацима током Другог светског рата. Као и сваки добар глумац, Зеленски их је, изгледа, опет убедио да поверују у његове добре намере.

На оживљавање најстрашније идеологије у Кијеву годинама већ упозорава и Москва која је, између осталог како би и денацификовала Украјину, покренула специјалну војну операцију у Украјини.

Пољаци који су толико страдали од нациста, тада су ипак одабрали да се приклоне њиховим наследницима, па је Варшава, упркос трагичним историјским лекцијама које су је Украјинци научили, сада један од најлојалнијих савезника власти Зеленског.  

image