Русија

Захарова подсетила израелског амбасадора на историју: Бандеровци убили 1,4 милиона Јевреја

Амбасадор Израела поручио да се ништа не може учинити поводом тога што Украјина данас од својих нациста прави хероје, те да се подршка Кијеву због тога не сме зауставити
Захарова подсетила израелског амбасадора на историју: Бандеровци убили 1,4 милиона Јеврејаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова данас је "опоменула" амбасадора Израела у Украјини Михаила Бродског због недовољног памћења историје и изјаве да сматра да би било "неправилно условљавати подршку Украјини" тиме да Украјина престане да слави Степана Бандеру и Андреја Мељника као хероје. 

Амбасадор је, подсетила је Захарова, поручио да схвата да се ове личности данас сматрају за хероје у Украјини, иако то исто не мисли Израел, јер их Јевреји сматрају за нацисте, али Украјина, како је поручио, "покушава да нађе свој идентитет и своје хероје". 

"У оквиру своје борбе за независност Украјине они су желели да виде Украјину без Јевреја, као и без Пољака, без комуниста, и, вероватно, без много још кога. Али зауставити тај процес данас је немогуће", рекао је амбасадор за израелске медије. 

Министарство спољних послова Русије одреаговало је на ову изјаву.

"Хеј ви, који примате милијарде како бисте обезбедили да тема и даље остане актуелна! Ништа нисте пропустили? Холокауст треба памтити не само зато јер се он тада десио, већ и да се он никада не би поновио. И то не само када је реч о једној нацији или религији, већ када је реч о свима", нагласила је портпаролка. 

"Када већ заштитника жртава Холокауста, осим нас, више нема, подсетићу господина Бродског на политику Организације украјинских националиста, којом је руководио Степан Бандера. Друга ставка Великог сабора ОУН од априла 1941. године: 'ОУН се бори против Жидова као против основе московско-бољшевистичког режима'", написала је Захарова на Телеграму, а затим даље подсетила и на речи једног другог украјинског националисте, Јарослава Стецко, који је једном приликом изјавио следеће:

"Гледишта сам да Жидове треба уништити и да би било сврсисходно у Украјини искористити немачке методе истребљења јеврејства, искључујући њихову асимилацију".

Јевреји су, заиста, пре више деценија били подвргнути масовном насиљу, већински су били "уништени, запаљени и закопани", и то око 1, 4 милиона људи, подсећа данас Захарова, а затим и поставља питање: О каквим "херојима" уопште може да говори Михаил Бродски?

Она је скренула пажњу да је тврдња да се ту више ништа не може учинити, како је израелски амбасадор прокоментарисао то што се нацисти поново величају у Украјини, неправилна, јер да су Совјети тако размишљали за време Другог светског рата, израелског амбасадора, чији су преци у то време живели у Санкт Петербургу, не би ни било!

"Нико нема права на такве хероје, јер то нису хероји, већ чеда ада, и не ради се ни о каквом идентитету, већ срамоти народа Украјине. То је слављење нацизма", закључује Захарова. 

Слично су 20-их и 30-их година размишљали и Немци, који су у потрази за својим идентитетом починили велика зверства. "Ако по мишљењу Михаила Бродског Кијев има права на такве хероје и идентитет, то је већ проблем израелског МСП-а", поручује руска страна. 

image