Свет

Северна Кореја упозорила САД: Оборићемо ваше шпијунске авионе

Провокативне војне акције Вашингтона довеле су Kорејско полуострво корак ближе нуклеарном конфликту
Северна Кореја упозорила САД: Оборићемо ваше шпијунске авионеGetty © Photo by South Korean Defense Ministry via Getty Images

Пјонгјанг оптужио je Вашингтон за кршење ваздушног простора и упозорио да има право да обара америчке извиђачке летелице, саопштило је Министарство одбране Северне Кореје, преноси севернокорејска новинска агенција КЦНА.

"Провокативне војне акције САД довеле су Kорејско полуострво корак ближе нуклеарном конфликту", казао је неименовани портпарол севернокорејског министарства националне одбране.

Како се наводи, стратешки и електронски обавештајни авиони америчког ратног ваздухопловства упали су неколико десетина километара у ваздушни простор Северне Кореје. Министарство је подсетило како је амерички ЕУ-121 оборен на небу изнад Северне Кореје 1969. године и да не искључује "сличне инциденте".

Додаје се да, осим америчких извиђачких авиона и дронова, Вашингтон појачава напетости тако што шаље нуклеарне подморнице у близини полуострва.

"Нема гаранције да се такав шокантан инцидент, као што је обарање америчког стратешког извиђачког авиона, неће догодити у водама источно од Kореје", истакао је портпарол.

Осим тога, Северна Кореја је оптужила САД да изазивају напетост на полуострву због планова за распоређивање стратешког нуклеарног наоружања у Јужној Кореји, као и да тамо базирају америчке подморнице са нуклеарним наоружањем.

"Тренутна ситуација доказује да се ситуација на Корејском полуострву очигледно приближава преломној тачки нуклеарног сукоба због провокативних војних акција САД", нагласили су у министарству.

Наиме, Северна Kореја се често изјашњавала у вези са америчким извиђачким летовима у близини полуострва, а да засад нема одговора америчке војске стациониране у Јужној Kореји.

Јужнокорејска војска је навела да "није тачно" да је нарушен ваздушни простор северног суседа, већ да "америчка војска спроводи рутинске извиђачке летове око острва, додајући да савезници раде блиско и да надгледају шта ради Пјонгјанг".

image