Свет

Северна Кореја: Г7 је "алат" за одржавање хегемоније САД

Пјонгјанг одбацио критике на рачун свог нуклеарног програма, поручио да је то "сурова реалност" која неће нестати
Северна Кореја: Г7 је "алат" за одржавање хегемоније САД© Tanjug/AP Photo/Andy Wong, File

Министарка спољних послова Северне Кореје поручила је, након што је Г7 осудио ракетне пробе земље, да је група седам најбогатијих нација политички инструмент америчке светске доминације, а да Пјонгјанг неће одустати од свог програма нуклеарног оружја.

"Г7, затворена група шачице егоистичних земаља, не представља праведну међународну заједницу, већ служи као политичко оруђе за обезбеђивање хегемоније САД", рекла је министарка Чое Сон-хуи.

Група седам богатих демократија осудила је најновија лансирања ракета Северне Кореје и позвала Пјонгјанг на "потпуно, проверљиво и неповратно напуштање" нуклеарног оружја и балистичких пројектила. Чое је оптужила Г7 за "клеветање" сувереног права Северне Кореје.

Пјонгјанг је прошле недеље тестирао своју нову интерконтиненталну балистичку ракету "хвасонг-18", због чега је у Јапану подигнута узбуна. Севернокорејски лидер Ким Џонг-ун изјавио је да ће нова ракета увелико побољшати одбрану земље и изазвати "екстремну нелагодност и ужас2 међу непријатељима.

Северна Кореја је ове године спровела најмање девет ракетних тестова усред ескалације тензија са Сеулом. Заједничке војне вежбе Јужне Кореје са САД гурнуле су полуострво на "ивицу нуклеарног рата", упозорено је раније из Пјонгјанга.

Ким је у среду наредио лансирање првог севернокорејског шпијунског сателита, што је изазвало упозорење САД да би пројекат могао да се искористи за унапређење програма балистичких пројектила у земљи.

Чое инсистира да је стратешко оружје Северне Кореје потребно за одвраћање претњи и суочавање са безбедносним окружењем које је постало нестабилно "непромишљеним и провокативним војним акцијама Сједињених Држава и њихових савезничких снага". Она је поруку Г7 да Северна Кореја не може да има нуклеарно наоружање назвала "бесмисленим и незаконитим мешањем" у унутрашње ствари земље.

"Наша позиција као нуклеарне државе остаће непорецива, сурова реалност, иако је Сједињене Државе и Запад не признају", рекла је она. "Анахрона је идеја мислити да само Вашингтон има право и могућност да удара нуклеарним оружјем".

Пјонгјанг ће "снажно" одговорити ако земље Г7 покушају да наруше његове фундаменталне интересе, упозорила је Чое. "Никада нећемо тражити нечије признање или одобрење. Сједињене Државе и Запад немају право да говоре ово или оно о нашој позицији нуклеарне државе, и шта год да кажу, наша позиција никада неће бити промењена".

image
VV inauguration
banner