Свет

Узбуњивачи: ФБИ одбацио пресуду судије против Бајденове цензуре друштвених мрежа

Блиске везе ФБИ и компанија у чијем се власништву налазе друштвене мреже изазива контроверзе
Узбуњивачи: ФБИ одбацио пресуду судије против Бајденове цензуре друштвених мрежаGetty © Chip Somodevilla

Неколико узбуњивача из ФБИ рекли су Одбору за правосуђе Представничког дома америчког Конгреса да руководство те агенције није предузело кораке како би се испоштовала привремена одлука окружног судије у Вашингтону против администрације председника Бајдена, која је заједно са великим корпорацијама покушавала да ограничи слободу говора, преноси "Вашингтон тајмс".

Како су они објаснили, ФБИ обично моментално након одлуке неког савезног суда обезбеђује информације и обуку својим запосленима како би могли да прилагоде своје деловање новим прописима.

Такве информације се обично шаљу у циркуларним мејловима које шаље централа у Вашингтону.

Ипак, када је судија Тери Доути донео одлуку о привременом обустављању државне цензуре на друштвеним мрежама, директор ФБИ Кристофер Вреј и његови помоћници никада нису предузели кораке како би испоштовали ту одлуку, рекло је неколико агената запослених у тој агенцији.

Непосредно након што је суд донео ту пресуду, амерички Министарство правосуђа је објавило да је преиспитује и разматра опције. Два дана касније, оно је од суда захтевало да одложи спровођење пресуде.

Узбуњивачи су се нашли у центру пажње након што је више запослених у ФБИ изашло са тврдњама да та агенција води политички мотивисане истраге, као и да је њено руководство политички пристрасно.

"Ни директор ФБИ Вреј ни његов заменик Пол Абате нису послали мејлове се позабавили проблемом са агентима, службеницима радне групе и аналитичарима који би током својих дужности могли да имају контакт са компанијама друштвених мрежа", рекли су они.

Агенти тврде да "одлука савезног суда може утицати на комуникацију између појединих запослених у ФБИ. То такође може утицати на задатке руководилаца који су се пензионисали, отишли да раде за компаније друштвених мрежа, а затим постали плаћени доушници ("поверљиви људски извори") за ФБИ док су радили тамо. То такође може утицати на агенте на тајном задатку који тајно раде за компаније друштвених мрежа."

Поред тога, агенти су рекли Комитету за правосуђе Представничког дома да руководство ФБИ није слало поруке у којима се тражи да запослени у бироу пријаве врсте контаката које тренутно имају са компанијама друштвених медија, што би омогућило седишту ФБИ-а да процени да ли је било потенцијалних кршења суда. ред.

Судија Доути је 4. јула издао привремену забрану којом се појединим савезним агенцијама, укључујући ФБИ, ограничава комуникације са компанијама друштвених мрежа. Агенцијама се такође забрањује да врше притисак на компаније друштвених медија "на било који начин" да угуше објаве.

Забрана је издата као одговор на тужбу из 2022. коју су спровели државни тужиоци у Луизијани и Мисурију. У тужби се наводи да је савезна влада прекорачила своје надлежности када је покушала да натера друштвене мреже да ограниче објаве које би могле да доведу до скептицизма према вакцинама током пандемије корона вируса или да утичу на изборе.

image