Свет

ФБИ на захтев Кијева цензурисао руске налоге на Твитеру, на мети и РТ

На приложеном документу СБУ било је 163 налога поменуте друштвене мреже, а међу њима и они који припадају главној уредници "Русија севодња" и РТ Маргарити Симоњан
ФБИ на захтев Кијева цензурисао руске налоге на Твитеру, на мети и РТ© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall, File

Амерички ФБИ тражио је од "Твитера" да уклони више од 160 налога за које украјинска Служба безбедности (СБУ) тврди да "шире страх и дезинформације", а који припадају руским политичарима, јавним личностима, новинарима, медијима, укључујући РТ и агенцију "РИА Новости", објавио је на платформи "Сабстек" новинар Арон Мате позивајући се на интерну преписку која је процурила.

Федерални истражни биро је такође затражио од "Твитера" да Кијеву проследи приватне податке ових налога.

Како се наводи, агент ФБИ Александар Кобзанец, који је ангажован у америчкој амбасади у Кијеву, обратио се руководиоцима "Твитера" у марту 2022, прослеђујући им спискове особа које су украјинске власти оптуживале за ширење дезинформација а које је он добио од СБУ.

"Као наставак нашег разговора прилажем списак налога које сам добио током последњих недеља од украјинске Службе безбедности. СБУ сумња да се с тих налога шире дезинформације и страх. За вас да проучите и погледате", стоји у једном од писама које је објавио Мaтe.

"Да бисмо зауставили руску агресију на информативном фронту, љубазно вас молимо да предузмете хитне мере да блокирате ове налоге на Твитеру и доставите нам корисничке податке наведене приликом регистрације", навела је СБУ.

На приложеном документи СБУ било је 163 налога поменуте друштвене мреже, а међу њима и они који припадају главној уредници "Русија севодња" и РТ Маргарити Симоњан, агенцији "РИА Новости", новинару Владимиру Соловјову, лидеру Комунистичке партије Русије Генадију Зјуганову, писцу Захару Прилепину, бившем шефу "Роскосмоса" Дмитрију Рогозину итд.

Означени су и поједини амерички и канадски новинари, укључујући и Арона Матеа.

Захтев није испоштован како је СБУ желела. Тадашњи шеф "Твитера" задужен за питања безбедности Џоел Рот одговорио је Кобзанецу да ће истражити налоге, али да је мало вероватно да новинари који се баве сукобом с проруских позиција крше правила те компаније. 

Од 163 налога за које је СБУ тврдио да су "коришћени за ширење дезинформација и лажних вести, да нетачно одражавају догађаје у Украјини" 34 су суспендована, а 20 је од тада избрисано.

image