Свет

САД и Русија и даље најбоље рангиране светске војске, Украјина напредовала, а НАТО савезници падају

Србија се на најновијој "Глобал фајерпауер" листи налази на 58. месту, иза Азербејџана и Уједињених Арапских Емирата и испред Бугарске и Белорусије
САД и Русија и даље најбоље рангиране светске војске, Украјина напредовала, а НАТО савезници падају© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

САД и Русија и даље имају прву и другу најјачу војску на свету, Украјина је напредовала док су неки кључни НАТО савезници пали, показују резултати најновије листе за рангирање војне моћи "Глобал фајерпауер" (ГФП).

Украјина се сада налази на 15. месту, што је значајан напредак у односу на прошлогодишње 22. место, док је Немачка драстично пала и данас се налази на 27. месту.

ГФП анализира оружане снаге 145 држава и оцењује их према критеријума попут количине наоружања, финансијске моћи и логистичких капацитета. На пример, Москва је светски лидер када је реч о броју и спремности тенкова и различитих врста артиљерије, док Вашингтон доминира у девет категорија ваздухопловне моћи.

САД, које на одбрану троше више новца од наредних девет највећих потрошача заједно, заузеле су прво место са индексним скором 0,0712 (0,0000 је оптималан резултат). Русија не каска много са скором 0,0714, док је Кина трећа са резултатом 0,0722.

Индија се налази на четвртом месту са скором 0,1025, али значајно каска за три најбоље пласиране државе. Уједињено Краљевство заузима пето место, што је напредак у односу на прошлогодишњу осму позицију.

Остале водеће земље у НАТО-у су углавном забележиле пад када је реч о војној моћи. Француска је пала са седмог на девето место, док је Немачка, која је колико 2019. била у првих десет, сада заузима тек 25. место, иза земаља попут Тајланда, Тајвана и Шпаније. Канада је са 23. склизнула на 27. место.

Украјина је напредовала за чак седам места, у контексту сукоба са Русијом, и њен индекс данас износи 0,2516. 

"Украјина је повећала свој ГФП индекс за текућу годину захваљујући финансијској и материјалној подршци Запада и увођењу нових кључних категорија, што је погодовало њеном укупном пласману на листи", наводи се у извештају.

"Текућа година ће се показати као критична у правцу крвавог руско-украјинског сукоба, јер ће захтеви продуженог рата против веће суседне силе на крају изаћи на видело", додаје се.

САД и други спонзори су Украјини послали војну, финансијску и хуманитарну помоћ у вредности од 170 милијарди евра од јануара 2022. до фебруара 2023. године, показује истраживање немачког Института за светску економију у Килу.

И поред огромне помоћи која стиже са Запада, украјинске и америчке залихе наоружања брзо се смањују, рекао је амерички председник Џозеф Бајден у интервјуу за Си-Ен-Ен у суботу.

"Једно од најлуђих открића рата у Украјини је да то САД не могу да произведу муницију истим темпом као Русија, иако САД троше преко 800 милијарди долара годишње на одбрану, рекао је амерички водитељ Дејвид Сакс.

Србија се на најновијој ГФП листи налази на 58. месту, иза Азербејџана и Уједињених Арапских Емирата и испред Бугарске и Белорусије.

image