Свет

Си Ђинпинг припрема војску за "победе у стварним сукобима"

Сијев позив да се подигне борбена готовост кинеске Народноослободилачке партије стигао је у тренутку када је министарка финансија САД Џенет Јелен стигла у Пекинг
Си Ђинпинг припрема војску за "победе у стварним сукобима"www.globallookpress.com © Li Gang/XinHua

Председник Кине Си Ђинпинг позвао је у четвртак војску да продуби развијање ратних планова како би се повећале шансе за победу у стварним сукобима, јавила је новинска агенција Синхуа.

Си је војницима током инспекцијског обиласка команде кинеске армије која је одговорна је за безбедност источне Кине, укључујући Источно кинеско море и Тајвански мореуз, поручио да је свет ушао у нови период превирања и промена и да је безбедносна ситуација у Кини постала нестабилнија и неизвеснија, наводи кинеска државна агенција.

Раније ове године, након што је обезбедио трећи председнички мандат, Си је позвао Кину да појача способност заштите националне безбедности и да војску претвори у "велики челични зид".

Сијев позив да се подигне борбена готовост кинеске Народноослободилачке партије стигао је у тренутку у ком је министарка финансија САД Џенет Јелен стигла у Пекинг у настојању да, како се наводи, ублажи напетости између две државе, пише Ројтерс.

"Морамо истрајно да посматрамо и решавамо војна питања из политичке перспективе, да се усудимо да се боримо, да будемо добри у борби и да одлучно бранимо наш национални суверенитет, безбедност и развој", рекао је Си обраћајући се војницима.

image