Свет

Литвански председник позива НАТО: Повећајте војне базе у близини руских граница

Морамо коначно да прогласимо темељни акт Русије и НАТО мртвим, због распоређивања руског тактичког нуклеарног оружја у Белорусији, казао је Гитанас Науседа
Литвански председник позива НАТО: Повећајте војне базе у близини руских границаGetty © Photo by Hannah McKay - Pool/Getty Images

Време је да НАТО прекине сарадњу са Русијом и да успостави сталне војне базе у близини њених граница, изјавио је литвански председник Гитанас Науседа.

"НАТО би требало да одустане од ограничења распоређивања војних база у земљама на источном крилу Алијансе, дуж граница са Русијом. Пошто Русија предузима активне кораке за распоређивање тактичког нуклеарног оружја у Белорусији, а ми имамо све доказе да се то дешава, морамо коначно да прогласимо овај темељни акт Русије и НАТО мртвим", казао је Науседа за "Тајмс".

Осим тога, Науседа је позвао савезнике у Алијанси да пожуре са повећањем војног буџета, указујући на "веома крхку и опасну ситуацију".

Лидер Литваније позвао је западне земље да буду јаке, јер је то "најбоље одвраћање".

"Не можете показати свој страх од руског председника Владимира Путина, иначе ћете показати сигнале рањивости" Запада", нагласио је.

Науседа је додао да је време да се Кијеву обезбеди краћи пут за улазак  у Алијансу, јер би то помогло украјинским војницима да се опораве.

Наиме, НАТО је почео да јача источни блок прошле године. Након почетка Специјалне операције, послао је борбене групе у Бугарску, Румунију, Мађарску и Словачку, поред оних које су већ у балтичким државама и Пољској.

Претходно је руски председник Владимир Путин рекао да су се Москва и Минск договорили да разместе тактичко нуклеарно оружје у Белорусији без кршења међународних обавеза. Путин је објаснио да Москва то не предаје суседној држави, већ да ради оно што САД раде деценијама.

Раније је Ројтерс известио да на самиту у Виљнусу НАТО намерава да одобри нове планове за војно јачање у близини руских граница. 

Последњих година Русија је забележила изузетно велику активност НАТО-а дуж својих западних граница. Кремљ је више пута наглашавао да "Москва никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе".

image