Свет

Литванија увлачи Немачку у војну конфронтацију с Русијом

Стационирање немачких трупа Вилњус доживљава као својеврсну историјску традицију, али за Литванију је то погрешна политика која се неће добро завршити,, упозоравају војни експерти
Литванија увлачи Немачку у војну конфронтацију с Русијомwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын

Договор постигнут између Вилњуса и Берлина о стационирању немачке бригаде у Литванији значи да НАТО припрема војну операцију против Русије и Белорусије у балтичком региону, слажу се председник Руског друштва за балтичке студије Николај Мешевич и директор Центра за германистику при Институту за Европу Руске академије наука Александар Камкин.

На самиту НАТО-а у Мадриду прошлог лета шефови влада двеју земаља потписали су меморандум о учешћу бригаде Бундесвера у обезбеђивању безбедности Литваније, док председник те балтичке државе Гитанас Науседа очекује да се немачке снаге распореде већ 2026. године.

"Стационирање немачких трупа Вилњус доживљава као својеврсну историјску традицију. Међутим, за Литванију је то погрешна политика која се неће добро завршити. С војне тачке гледишта, територија републике се не може бранити, нити с немачком бригадом ни без ње", напоменуо је председник Руског друштва за балтичке студије Николај Мешевич за немачки РТ.

Саговорник је истакао да у Литванији од 2008. влада ауторитарни режим, те да се у тим околностима Литванија традиционално окреће својим војним савезницима. Земља се три пута потчинила немачкој власти  – 1915, 1938. и 1941. године, када су фашистичке трупе напале Литванију а "ослободиоци" дочекани цвећем.

Према Мешевичевим речима, немачке бригаде у Литванији представљаће претњу за Русију, али та претња "није прва, није најважнија, нити сложенија у оквиру општег система претњи у европском ратном театру".

Стручњак констатује и да насупрот сиромаштву и неповољним економским приликама, Литванија улаже у агресију на Русију и Белорусију, узимајући чак и средства од својих лекара и наставника.

Директор Центра за германистику при Институту за Европу Руске академије наука Александар Камкин истиче пак да немачко друштво не треба да буде увучено у конфронтацију с Русијом од стране провокатора као што су украјински председник Владимир Зеленски, први човек Литваније Науседе или неки други источноевропских политичари.

"Међутим, Немачка делује на трагу спољне политике свог савезника Вашингтона", објашњава Камкин и додаје да НАТО активно јача своје војно присуство у источноевропским земљама – пре свега у Пољској и балтичком региону.

Према Камкину, немачка бригада, јединица коју треба озбиљно схватити у размерама европских армија јер се састоји од 4.000 до 5.000 људи и око 250 тенкова, може се користити за "разне операције обуздавања Русије".

Ремилитаризације Немачке

Присуство немачке бригаде у Литванији је још један неконструктиван корак у ескалацији тензија на нашој граници, сигуран је политиколог.

Овај експерт је истакао и тренд ремилитаризације немачке војне машинерије. Камкин не искључује могућност да "патриотима", "леопардима" и "гепардима" који су испоручени Украјини управљају Немци, бивши или активни војници, будући да је потребно и до три месеца да се савлада обука за ове ратне машине.

"Процес ремилитаризације Немачке благословиле су Сједињене Америчке Државе. Немачка је донедавно следила курс пацифизма; чак и тамошњи основни закон каже да територија СР Немачке никада не сме да представља ратну опасност. Али испоруке наоружања Украјини, обука украјинских оружаних снага, слање немачких војника у друге земље на обуку – све то указује да је Немачка увучена у оружани сукоб с Русијом", истакао је Камкин.

Додао је и на у немачком друштву постоји подела – док се једни залажу за прекид рата и држање Немачке по страни, други извлаче униформе својих предака, спремни за конфронтацију с Русијом.

Ново ратно поприште на Јужном Кавказу

"За пет до седам година очекује нас ново ратно поприште. НАТО намерава да погура ситуацију на Јужном Кавказу у ратни конфликт како би се развијали на северозападном стратешком правцу Русије. На Балтику би могло да буде распоређено до 250.000 војника НАТО снага за брзо реаговање (НРФ). Ове снаге су већ повећане на 40.000", рекао је војни стручњак с Католичког универзитета Француске Александар Артамонов.

Пре Специјалне војне операције у Украјини снаге НАТО-а имале су ротирајуће присуство на Балтику, али сада су тамо стално. 

"Америчка оклопна бригада је распоређена у балтичке државе. Управо су одржани вишедневни маневри НАТО-а на граници с Белорусијом, наводно да би заштитили овај коридор од руских снага", додао је аналитичар.

С тим у вези Русија се спрема за могућу претњу из балтичких држава и Немачке, те по речима Артманова, РФ поново успоставља тенковске армије, обнавља Лењинградски и Московски војни округ, који су до 2010. били комбиновани у Западни војни округ, и проширује надлежности Балтичке флоте.

Иначе на територији Литваније, земље која ће за развој војне инфраструктуре издвојити више од 110 милиона евра, већ се налази око 1.600 војника НАТО-а, међу којима су и представници Белгије, Чешке, Луксембурга, Холандије и Норвешке.

image