Свет

Број становника Европске уније расте: Мигранти их преплавили

Највећи пад броја становника забележен у Италији, највећи пораст у Немачкој
Број становника Европске уније расте: Мигранти их преплавили© Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Број становника Европске уније у 2022. порастао је први пут након три године пре свега због повећаног прилива имиграната, иако је број умрлих надмашио број рођених, објавио је Еуростат.

Број становника ЕУ повећао се на 446,7 милиона, колико је износио 1. јануара 2022. године, на 448,4 милиона годину дана касније. Та бројка је претходне две године била у паду као последица пандемије корона вируса, наводи Ројтерс.

"Пораст популације превасходно може бити приписан миграторним кретањима након пандемије корона вируса и приливу избеглица из Украјине које су се привремено населиле у ЕУ", објавио је Еуростат.

Већина европских становника суочава се старењем популације као последица ниске стопе фертилитета и продужењем животног века, процесом који доводи до смањења радно способне популације. Заступници миграција сматрају да је она једино решење за тај проблем, наводи Ројтерс.

Еуростат је објавио да је у седам држава чланица ЕУ забележен пад броја становника, укључујући и Италију где се он смањио за чак 180.000 људи.

Осталих 20 земаља забележило је повећања броја становника, а најдрастичнији раст примећен је у Немачкој, која данас има 1,1 милиона становника више него пре годину и по дана.

image