Свет

НАТО одобрио план о размештању 100.000 војника у Пољској; Бајден: Подршка Кијеву трајаће дуго

Пољски председник Анџеј Дуда данас је такође рекао да је НАТО усвојио план да за пребацивање 100.000 војника у Пољску "ако буде потребно"
НАТО одобрио план о размештању 100.000 војника у Пољској; Бајден: Подршка Кијеву трајаће дуго© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

У току другог дана самита НАТО у Вилњусу, чланице Г7 потписале су декларацију о билатералним безбедносним гаранцијама Украјини, за које је председник САД рекао да јасно ставља до знања да ће подршка Украјини трајати "дуго."

"Овим почиње процес у којем ће свака наша нација, и свака друга нација која жели да учествује, преговарати о дугорочним билатералним безбедносним обавезама према Украјини. Помоћи ћемо Украјини да изгради снажну, способну одбрану преко копна, ваздуха и мора. ... То ће бити снага стабилности у региону и одвраћање од свих претњи", рекао је Бајден.

Пољски председник Анџеј Дуда данас је такође рекао да је НАТО усвојио план да за пребацивање 100.000 војника у Пољску "ако буде потребно."

Претходног дана, Алијанса је договорила пакет мера усмерених на продубљивање веза са Кијевом, чланице су се обавезале на пружање вишегодишње помоћи Украјини, оформљен је нови Савет НАТО-Украјина и објављени су нови услови за приступање Украјине савезу.

У закључцима објављеним након првог дана самита Алијанса је саопштила да би јачање односа НАТО-а и Србије било би од користи и Алијанси и Србији и целом региону.

Русија је означена као највећа безбедносна претња, а истакнуто је да је продубљивање стратешког партнерства Кине и Русије "супротно вредностима и интересима Алијансе", те да су "кинеске амбиције изазов интересима, безбедности и вредностима НАТО-а". 

  • 12. јул 2023 • 20:24

    20:24

    Бајден: И даље разматрамо слање 'АТАЦМС' Украјини, битније артиљеријске гранате

    Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да још разматра могућност слања ракета "АТАЦМС" дугог домета у Украјину, напомињући да су артиљеријске гранате за Кијевтренутно "најважније".

    На питање новинара из групе која је на НАТО самиту у Вилњусу пратила америчког председника о слању тих пројектила Кијеву, Бајден је рекао да "они већ имају 'АТАЦМС' еквивалент."

    Претходно је "Њујорк тајмс" известио, позивајући се на изворе, да званичници САД тајно разматрају снабдевање Кијева ракетама 'АТАЦМС' резервисаним за брањење америчких стратешких интереса у другим регионима.

  • 19:19

    Зеленски: Ако стојимо у месту, Запад нас неће наоружавати довека

    Партнери неће деценијама подржавати Украјину, ако Оружане снаге Украјине на фронту буду стајале у месту, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.

    "Све зависи од тога каква ће бити наша дејства на фронту, то није само важно да би нас савезници подржали, већ и за нас, како бисмо били мотивисани. Не можемо само да стојимо у месту, јасно нам је да нас неће деценијама подржавати", рекао је Зеленски у Вилњусу.

    Према његовим речима, док Украјина не уђе у НАТО, Кијев није заинтересован за размештање било којих страних оружаних снага у земљи.

    "То питање нико не поставља. Ни чланице НАТО, а ни ми нисмо заинтересовани за размештање било каквих страних оружаних снага код нас док не будемо део Алијансе. У овом случају имамо довољно наших оружаних снага, упитно је најновије НАТО наоружање. Када будемо део НАТО, сигуран сам да оне могу бити позване да осигуравају безбедност на територији других земаља", оценио је украјински лидер.

  • 19:17

    Бајден на крају НАТО самита: Подржаваћемо Украјину колико год то буде потребно

    Говорећи на крају дводневног НАТО самита у Вилњусу у Литванији, амерички председник Џозеф Бајден је поново потврдио подршку САД Украјини.

    "Нећемо одустати. Заиста то мислим. Наша посвећеност Украјини неће ослабити. Залагаћемо се за слободу и слободу данас, сутра и онолико колико буде потребно", рекао је он у среду.

  • 18:39

    Шолц: Нећемо испоручити борбене авионе Саудијској Арабији у блиској будућности

    Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да Берлин неће испоручити борбене авионе "еурофајтер" Саудијској Арабији у блиској будућности.

    "Нећемо у блиској будућности донети одлуку о испоруци авиона 'еурофајтер' Саудијској Арабији", поручио је Шолц на конференцији за медије у Вилњусу где се одржава НАТО самит, преноси Ројтерс.

    Неименовани извор је британској агенцији рекао да Немачка неће одлучивати о том питању до 2025. године.

  • 18:09

    Зеленски каже да није променио мишљење о својој контроверзној изјави

    Председник Украјине Владимир Зеленски истакао је да није променио став након што је јуче саопштио да је "нечувено" и "апсурдно" то што Украјини није пружен конкретан временски оквир за улазак у НАТО на самиту у Вилњусу.

    "Нисам променио своје гледиште. Оно што је најважније јесте да имамо обострано разумевање о томе када и под којим условима би Украјина била у НАТО-у", рекао је Зеленски.

    Додао је да можда нису саопштени сви детаљи и да не зна да ли су сви били искрени у разговору с њим, али је истакао да Украјина "верује у партнере који помажу да победимо у овом рату."

  • 18:04

    Дуда: Украјину не примају у НАТО јер земље блока неће тамо да шаљу своје војнике

    Украјину не примају у НАТО, пошто земље Алијансе не желе да тамо шаљу своје војнике, изјавио је пољски председник Анджеј Дуда новинарима по завршетку самита НАТО-а у Вилњусу.

    "Молим вас да схватите да данас неће бити могуће примити Украјину у НАТО. И то вам кажем са пуном одговорношћу, као председник Републике Пољске", рекао је Дуда.

    Он је објаснио да би Украјина, када добије чланство у НАТО-у, одмах захтевала да пошаље трупе из земаља Алијансе.

    "Ако би Украјина данас добила пуноправно чланство у НАТО-у, онда се мора претпоставити да би истог или следећег дана тражила примену петог члана, односно колективну одбрану. Када би Алијанса урадила онако како би требало да се понаша у таквој ситуацији, онда бисмо морали да пошаљемо наше војнике на фронт, као и све друге земље блока. Пољски војници би морали да иду на фронт", објаснио је Дуда.

  • 18:00

    Зеленски: Бићемо у НАТО-у кад се безбедносна ситуација стабилише

    Упитан о условима које Украјина мора испунити како би постала члан НАТО-а, Владимир Зеленски је рекао да "се све ради о безбедности."

    "Верујем да ћемо бити у НАТО-у када се безбедносна ситуација стабилизује, а то значи када се рат заврши, Украјина ће дефинитивно бити позвана у НАТО и ми ћемо дефинитивно постати чланица алијансе. Данас нисам чуо никакво друго мишљење", рекао је Зеленски.

  • 17:57

    НАТО о Србији: Јачање односа на обострану корист

    Јачање односа НАТО-а и Србије било би од користи и Aлијанси, и Србији, и целом региону, пише у завршном документу, који су усвојили лидери земаља чланица НАТО-а на самиту у Вилњусу.

    Нацрт тог документа је објављен у уторак, а током скупа шефова држава и влада Алијансе је добио потврду.

    У тачкама које се тичу Србије, лидери позивају Београд и Приштину на хитну дееслакацију, повратак дијалогу и примену споразума из Брисела и Охрида.

    Опширније прочитајте овде.

  • 17:33

    Песков: Није одређен никакав датум за сусрет Путина и Ердогана

    Није одређен никакав датум за састанак руског председника Владимира Путина са његовим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков за РИА Новости.

    Ердоган је претходно на НАТО самиту у Вилњусу изјавио да намерава да се састане са Путином на јесен, и да, између осталог, жели да разговара и о ситуацији са пребацивањем команданата неонацистичког батаљона Азов из Турске у Украјину, а што је Москва назвала кршењем споразума о таоцима.

  • 17:32

    Писторијус: Услови су нормални, Украјина ће постати чланица чим испуни стандарде

    Немачки министар одбране Борис Писторијус назвао је услове за чланство Украјине у НАТО-у нормалним.

    "Сви кажу да је будућност Украјине у НАТО-у чим се рат заврши. Постоји конкретна перспектива за чланство", рекао је Писторијус.

    "Обавеза је прихваћена. Украјина ће постати чланица НАТО-а чим се стекну услови за то", закључио је он.

image