НАТО одобрио план о размештању 100.000 војника у Пољској; Бајден: Подршка Кијеву трајаће дуго

Пољски председник Анџеј Дуда данас је такође рекао да је НАТО усвојио план да за пребацивање 100.000 војника у Пољску "ако буде потребно"

У току другог дана самита НАТО у Вилњусу, чланице Г7 потписале су декларацију о билатералним безбедносним гаранцијама Украјини, за које је председник САД рекао да јасно ставља до знања да ће подршка Украјини трајати "дуго."

"Овим почиње процес у којем ће свака наша нација, и свака друга нација која жели да учествује, преговарати о дугорочним билатералним безбедносним обавезама према Украјини. Помоћи ћемо Украјини да изгради снажну, способну одбрану преко копна, ваздуха и мора. ... То ће бити снага стабилности у региону и одвраћање од свих претњи", рекао је Бајден.

Пољски председник Анџеј Дуда данас је такође рекао да је НАТО усвојио план да за пребацивање 100.000 војника у Пољску "ако буде потребно."

Претходног дана, Алијанса је договорила пакет мера усмерених на продубљивање веза са Кијевом, чланице су се обавезале на пружање вишегодишње помоћи Украјини, оформљен је нови Савет НАТО-Украјина и објављени су нови услови за приступање Украјине савезу.

У закључцима објављеним након првог дана самита Алијанса је саопштила да би јачање односа НАТО-а и Србије било би од користи и Алијанси и Србији и целом региону.

Русија је означена као највећа безбедносна претња, а истакнуто је да је продубљивање стратешког партнерства Кине и Русије "супротно вредностима и интересима Алијансе", те да су "кинеске амбиције изазов интересима, безбедности и вредностима НАТО-а". 

12. јул 2023 • 20:24

Бајден: И даље разматрамо слање 'АТАЦМС' Украјини, битније артиљеријске гранате

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да још разматра могућност слања ракета "АТАЦМС" дугог домета у Украјину, напомињући да су артиљеријске гранате за Кијевтренутно "најважније".

На питање новинара из групе која је на НАТО самиту у Вилњусу пратила америчког председника о слању тих пројектила Кијеву, Бајден је рекао да "они већ имају 'АТАЦМС' еквивалент."

Претходно је "Њујорк тајмс" известио, позивајући се на изворе, да званичници САД тајно разматрају снабдевање Кијева ракетама 'АТАЦМС' резервисаним за брањење америчких стратешких интереса у другим регионима.

Зеленски: Ако стојимо у месту, Запад нас неће наоружавати довека

Партнери неће деценијама подржавати Украјину, ако Оружане снаге Украјине на фронту буду стајале у месту, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски.

"Све зависи од тога каква ће бити наша дејства на фронту, то није само важно да би нас савезници подржали, већ и за нас, како бисмо били мотивисани. Не можемо само да стојимо у месту, јасно нам је да нас неће деценијама подржавати", рекао је Зеленски у Вилњусу.

Према његовим речима, док Украјина не уђе у НАТО, Кијев није заинтересован за размештање било којих страних оружаних снага у земљи.

"То питање нико не поставља. Ни чланице НАТО, а ни ми нисмо заинтересовани за размештање било каквих страних оружаних снага код нас док не будемо део Алијансе. У овом случају имамо довољно наших оружаних снага, упитно је најновије НАТО наоружање. Када будемо део НАТО, сигуран сам да оне могу бити позване да осигуравају безбедност на територији других земаља", оценио је украјински лидер.

Бајден на крају НАТО самита: Подржаваћемо Украјину колико год то буде потребно

Говорећи на крају дводневног НАТО самита у Вилњусу у Литванији, амерички председник Џозеф Бајден је поново потврдио подршку САД Украјини.

"Нећемо одустати. Заиста то мислим. Наша посвећеност Украјини неће ослабити. Залагаћемо се за слободу и слободу данас, сутра и онолико колико буде потребно", рекао је он у среду.

Шолц: Нећемо испоручити борбене авионе Саудијској Арабији у блиској будућности

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да Берлин неће испоручити борбене авионе "еурофајтер" Саудијској Арабији у блиској будућности.

"Нећемо у блиској будућности донети одлуку о испоруци авиона 'еурофајтер' Саудијској Арабији", поручио је Шолц на конференцији за медије у Вилњусу где се одржава НАТО самит, преноси Ројтерс.

Неименовани извор је британској агенцији рекао да Немачка неће одлучивати о том питању до 2025. године.

Зеленски каже да није променио мишљење о својој контроверзној изјави

Председник Украјине Владимир Зеленски истакао је да није променио став након што је јуче саопштио да је "нечувено" и "апсурдно" то што Украјини није пружен конкретан временски оквир за улазак у НАТО на самиту у Вилњусу.

"Нисам променио своје гледиште. Оно што је најважније јесте да имамо обострано разумевање о томе када и под којим условима би Украјина била у НАТО-у", рекао је Зеленски.

Додао је да можда нису саопштени сви детаљи и да не зна да ли су сви били искрени у разговору с њим, али је истакао да Украјина "верује у партнере који помажу да победимо у овом рату."

Дуда: Украјину не примају у НАТО јер земље блока неће тамо да шаљу своје војнике

Украјину не примају у НАТО, пошто земље Алијансе не желе да тамо шаљу своје војнике, изјавио је пољски председник Анджеј Дуда новинарима по завршетку самита НАТО-а у Вилњусу.

"Молим вас да схватите да данас неће бити могуће примити Украјину у НАТО. И то вам кажем са пуном одговорношћу, као председник Републике Пољске", рекао је Дуда.

Он је објаснио да би Украјина, када добије чланство у НАТО-у, одмах захтевала да пошаље трупе из земаља Алијансе.

"Ако би Украјина данас добила пуноправно чланство у НАТО-у, онда се мора претпоставити да би истог или следећег дана тражила примену петог члана, односно колективну одбрану. Када би Алијанса урадила онако како би требало да се понаша у таквој ситуацији, онда бисмо морали да пошаљемо наше војнике на фронт, као и све друге земље блока. Пољски војници би морали да иду на фронт", објаснио је Дуда.

Зеленски: Бићемо у НАТО-у кад се безбедносна ситуација стабилише

Упитан о условима које Украјина мора испунити како би постала члан НАТО-а, Владимир Зеленски је рекао да "се све ради о безбедности."

"Верујем да ћемо бити у НАТО-у када се безбедносна ситуација стабилизује, а то значи када се рат заврши, Украјина ће дефинитивно бити позвана у НАТО и ми ћемо дефинитивно постати чланица алијансе. Данас нисам чуо никакво друго мишљење", рекао је Зеленски.

НАТО о Србији: Јачање односа на обострану корист

Јачање односа НАТО-а и Србије било би од користи и Aлијанси, и Србији, и целом региону, пише у завршном документу, који су усвојили лидери земаља чланица НАТО-а на самиту у Вилњусу.

Нацрт тог документа је објављен у уторак, а током скупа шефова држава и влада Алијансе је добио потврду.

У тачкама које се тичу Србије, лидери позивају Београд и Приштину на хитну дееслакацију, повратак дијалогу и примену споразума из Брисела и Охрида.

Опширније прочитајте овде.

Песков: Није одређен никакав датум за сусрет Путина и Ердогана

Није одређен никакав датум за састанак руског председника Владимира Путина са његовим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков за РИА Новости.

Ердоган је претходно на НАТО самиту у Вилњусу изјавио да намерава да се састане са Путином на јесен, и да, између осталог, жели да разговара и о ситуацији са пребацивањем команданата неонацистичког батаљона Азов из Турске у Украјину, а што је Москва назвала кршењем споразума о таоцима.

Писторијус: Услови су нормални, Украјина ће постати чланица чим испуни стандарде

Немачки министар одбране Борис Писторијус назвао је услове за чланство Украјине у НАТО-у нормалним.

"Сви кажу да је будућност Украјине у НАТО-у чим се рат заврши. Постоји конкретна перспектива за чланство", рекао је Писторијус.

"Обавеза је прихваћена. Украјина ће постати чланица НАТО-а чим се стекну услови за то", закључио је он.

Ердоган: Захтев Шведске за приступ НАТО-у неће бити представљен турском парламенту до јесени

Захтев Шведске за приступање НАТО-у неће бити представљено у турском парламенту до јесени када он буде поново заседао, рекао је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

ЕУ спремне да допринесу безбедносним гаранцијама Г7 за Украјину

Земље ЕУ спремне су да допринесу безбедносним гаранцијама земаља Г7 за Украјину и одмах ће размотрити своје опције, наводи се у заједничкој декларацији потписаној у Вилњусу.

"ЕУ и њене државе чланице спремне су да допринесу овим напорима и одмах размотре опције за такву помоћ", наводи се у завршном документу.

Ердоган: Шведска ће подржати Турску на путу ка ЕУ

Шведска ће активно подржавати Турску у њеном захтеву за чланство у ЕУ и представиће Анкари своју мапу пута за борбу против тероризма, саопштио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"У складу са обавезама које је преузела Шведска, ојачаћемо сарадњу у оквиру билатералног министарског безбедносног механизма, као и у борби против тероризма. Шведска ће обезбедити мапу пута за борбу против терористичких група. Поред тога, Стокхолм ће активно подржати чланство Турске у Европској унији и у продужењу царинског споразума", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре у Вилњусу

Столтенберг: НАТО наоружава Кијев да би имао бољу позицију у преговорима

НАТО наоружава Кијев како би имао бољу позицију у будућим преговорима, рекао је новинарима генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

"Што више војне подршке пружимо Украјини , то ће... јача бити позиција за преговарачким столом", рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре на самиту НАТО-а у Вилњусу. 

Ердоган: Настављамо преговоре о продужењу Споразума о житу

Анкара наставља преговоре о продужењу црноморског Споразума о житу који истиче 17. јула и проучава предлоге руске стране, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Он је подсетио да је о том питању разговарао са Владимиром Зеленским током посете Истанбулу.

Макрон: Географија је тврдоглава, не може НАТО у Индо-Пацифик

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да безбедносни оквир чланица Г7 за Украјину показује да су оне спремне на дугорочну подршку Кијеву.

Говорећи о плану НАТО-а да отвори канцеларију за везу у Јапану, Макрон је рекао да је за Алијансу добро да развија партнерство са том земљом, али је истакао да НАТО треба да остане веран чињеници да је организације са седиштем у северном Атлантику и да не би требало да даје утисак да жели да прошири своју географску надлежност.

"Како год да погледате, географија може бити тврдоглава. Индо-Пацифик није северни Атлантик. Стога не смемо одавати утисак да НАТО, на неки начин, жели да изгради легитимитет присуством у другим регионима", поручио је Макрон на конференцији за медије у Вилњусу, преноси Ројтерс.

Волас: НАТО се мучи да нађе муницију за Кијев, разумем зашто се Бајден одлучио за касетну

Британски министар одбране Бен Волас признао је да земље НАТО-а имају потешкоће да наставе са испорукама муниције у Украјину.

"Огромне количине муниције се троше", рекао је он на панелу током самита НАТО-а у Виљнусу у Литванији, преноси "Си-Ен-Ен".

Он је додао да због несташице муниције разуме зашто су САД одлучиле да обезбеде контроверзну касетну муницију Украјини у покушају да надоместе недостатке, напоменувши да се Велика Британија ипак неће определити за исти корак.

Чешки председник: Шведска би могла постати чланица НАТО-а

Шведска може да постане чланица НАТО-а за "пар недеља", изјавио је чешки председник Петр Павел после самита НАТО-а у Виљнусу.

"Мислим да су Турска и Шведска водиле успешне преговоре" рекао је Павел.

"Сада можемо очекивати ратификацију релевантних докумената у турском парламенту за неколико недеља и верујем да Мађарска неће заостати", истакао је чешки председник и додао да ће Шведска "за кратко време постати чланица НАТО-а", истакао је он.

Столтенберг: Питање НАТО канцеларије у Јапану и даље отворено

Питање да ли ће НАТО отворити канцеларију у Јапану је и даље "на столу" и биће размотрено у будућности, рекао је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

"Питање канцеларије за везу је и даље на столу, биће разматрано у будућности", рекао је Столтенберг на конференцији за медије на самиту НАТО-а у Вилњусу, преноси Ројтерс.

Претходно је Француска обуставила планове за оснивање канцеларије, истичући да би НАТО требало да задржи фокус на северни Атлантик.

Друге чланице Алијансе су навеле да ће канцеларија бити мала и фокусирана на неговање регионалних односа, те да неће имати никакву војну улогу.

Званични Пекинг је осудио најаве о отварању канцеларије, поручивши да она неће бити добродошла у азијско-пацифичком региону.

Бајден: Радујем се чланству Украјине у НАТО

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је украјинском председнику Владимиру Зеленском уочи њиховог билатералног састанка да се радује дану када ће Украјина званично постати члан НАТО-а.

"Урадили сте огроман посао, имате још много тога да урадите. И само мислим да ћемо да се постарамо да добијете оно што вам треба", рекао је Бајден.

"Лоша вест је што ми нећемо нигде. Заглављени сте с нама", рекао је амерички председник с намером да се нашали, преноси "Си-Ен-Ен".

Си-Ен-Ен: Румунија почиње са обучавањем украјинских пилота за ф-16

Румунија ће почети да обучава украјинске пилоте за руковање борбеним авионима "ф-16" вероватно већ следећег месеца, каже извор упознат са текућим разговорима.

Већ је одређена ваздушна база у Румунији где ће се обука одвијати, преноси "Си-Ен-Ен".

Зеленски: Преговори о приступању Украјине ЕУ могли би почети до краја године

Председник Украјине Владимир Зеленски је саопштио да је разговарао са председником Европског савета Шарлом Мишелом о могућности почетка преговора о чланству Украјине у Европској унији до краја ове године.

"Добар разговор са председником Европског савета Шарлом Мишелом. Главна ствар о којој се разговарало је наша способност да отворимо преговоре о чланству у ЕУ крајем ове године", написао је Зеленски на свом телеграм каналу.

Дуда: НАТО усвојио план да по потреби пребаци 100.000 војника у Пољску

Чланице Северноатлантске алијансе усвојиле су план за пребацивање 100.000 војника у Пољску "ако буде потребно", рекао је пољски председник Анџеј Дуда.

"Могу да објасним шта се очекује: ако би дошло до напада, на пример, из правца Бреста (у Белорусији), око 100.000 НАТО војника би било послато на нашу територију ради хитне одбране", рекао је он, преносе РИА Новости.

Северноатлантска алијанса донела је одлуке које ће омогућити да се око 100 хиљада војника пребаци у Пољску у случају реалне претње по земљу, изјавио је пољски председник Анџеј Дуда на конференцији за новинаре после самита НАТО-а.

"Претпоставља се да, ако би дошло до напада, на пример, на Брестску капију, онда би око 100 хиљада војника НАТО-а могло бити послато на нашу територију ради хитне одбране", рекао је Дуда и нагласио да је ова одредба одобрена у плановима за одбрану Алијансе.

Он је додао да је НАТО донео одлуку у вези са распоређивањем складишта оружја у Пољској за оне снаге које би могле бити пребачене у земљу у случају претње.

"Складишта наоружања НАТО-а потребна су да би се пребацивали само војници, а не да би се са њима превозила целокупна инфраструктура. Одговарајућа одлука је донета. Имаћемо и складишта која ће се попуњавати", рекао је Дуда.

Он је додао да ће ова складишта користити све земље на источном крилу Алијансе.

"Политико": Кијев се боји да ће Немачка и друге земље користити чланство у НАТО за цењкање с Русијом

У Украјини постоје страхови да Немачка и друге западне земље желе да искористе чланство Кијева у НАТО-у као средство у будућим мировним преговорима са Русијом, пише "Политико", позивајући се на анонимног украјинског званичника.

Како се наводи, украјински званичници су били незадовољни саопштењем о будућности односа Украјине и НАТО-а због нејасних формулација и непостојања рокова за приступање алијанси. 

Столтенберг: Кијев може заобићи МАП, ствара се савет НАТО-Украјина

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је потврдио да Украјина може да се придружи алијанси без проласка кроз Акциони план за чланство (МАП).

"Украјина је сада ближа НАТО-у него икада раније. Савезници су потврдили да ће Украјина постати чланица НАТО-а и пристали су да уклоне захтев за Акционог плана за чланство. Ово ће променити пут Украјине ка чланству од процеса у два корака до процеса у једном кораку", рекао је он.

Столтенберг је додао да стварање савета НАТО-Украјина представља нови важан корак у приближавању Украјине чланству.

"Управо сам одржао инаугурациони састанак Савета НАТО-Украјина. Од сада ће се НАТО и Украјина састајати у Савету да равноправно разговарају и доносе одлуке. Ово је значајан корак ка приближавању Украјине НАТО-у", истакао је он, преносе РИА Новости.

Норвешки ратни авион се приближио руској граници

Руски ловац "МиГ-31" Северне флоте испратио је патролни авион Р-8А Посејдон норвешког ратног ваздухопловства изнад Баренцовог мора, након што се норвешка летелица приближила руској граници, саопштио је Руски центар за контролу националне одбране.

Зеленски: НАТО самит био значајан успех за Украјину

Председник Владимир Зеленски рекао је у среду да је исход самита НАТО-а у Виљнусу био "преко потребан", те да представља "значајан успех за Украјину".

Он је захвалио лидерима НАТО-а на "практичној и невиђеној подршци" и рекао да ће се украјинска делегација вратити кући са безбедносним гаранцијама.

"Данас постоје безбедносне гаранције за Украјину на путу ка НАТО-у, важан пакет безбедносних гаранција. Данас координирамо са земљама Г7. Оквир за безбедносне гаранције који ће се даље проширивати кроз аранжмане са нашим кључним партнерима, билатералним и мултилатералним споразумима", рекао је Зеленски.

"Украјинска делегација доноси кући значајну победу за Украјину, за нашу земљу, за наш народ, за нашу децу. То нам отвара потпуно нове безбедносне могућности", додао је он.

Шолц: Безбедносне гаранције Г7 дугорочна шема за Украјину

Безбедносне гаранције Украјини која је дало неколико земаља у оквиру Г7 требало би да буду део дугорочне стратегије подршке Кијеву, изјавио је у среду немачки канцелар Олаф Шолц.

"Ради се о безбедносном партнерству које је хитно потребно и које ће омогућити земљама учесницама да прецизирају свој допринос (Кијеву), уграђујући те доприносе у дугорочну стратегију на коју Украјина може да се ослони", рекао је Шолц, преноси Ројтерс.

Бајден: Г7 ће помоћи Украјини у изградњи моћног одбрамбеног система

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да чланице Г7 доносе заједничку декларацију како би "јасно ставиле до знања" да ће њихова подршка Украјини трајати "дуго."

У разговору са украјинским председником Владимиром Зеленским и јапанским председником Фумиом Кишидом на самиту НАТО-а у Виљнусу у Литванији, Бајден је рекао да неће чекати интеграцију Украјине у НАТО како би пружио "дугорочне гаранције" Кијеву.

"Овим почиње процес у којем ће свака наша нација, и свака друга нација која жели да учествује, преговарати о дугорочним билатералним безбедносним обавезама према Украјини. Помоћи ћемо Украјини да изгради снажну, способну одбрану преко копна, ваздуха и мора. ... То ће бити снага стабилности у региону и одвраћање од свих претњи", рекао је Бајден.

Амерички председник је обећао да ће помоћи Украјини "колико год то буде требало."

Зеленски након Самита НАТО-Украјина: Украјинци очекују детаље услова за придружење

Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је да већина украјинског народа "очекује детаље" поводом услова које Украјина мора да испуни како би се придружила НАТО-у.

"Желео бих да вам скренем пажњу на формулацију која се односи на 'услове' које морамо да испунимо како бисмо добили позивницу за НАТО. Апсолутна већина наших људи очекује детаље ових услова, које доживљавамо као безбедносне услове. Разумемо да Украјина не може да постане чланица НАТО-а док је рат у току. Али онда ће то бити наша заједничка снага када се Украјина коначно придружи Алијанси.

Г7 о гаранцијама безбедности Украјини: Шта обећаваjу, а шта тражe?

Земље групе Г7 договориле су опште принципе дугорочних безбедносних гаранција за Украјину, преузевши на себе повећање испорука оружја, јављају западни медији.

Документ садржи следеће тачке:

  • Г7 обећава да ће повећати испоруке оружја Кијеву, убрзати размену обавештајних података, повећати војну обуку
  • Безбедносне гаранције укључују набавку савремене војне опреме за копнене, ваздушне и поморске снаге Украјине
  • Државе Г7 обећавају да ће Украјини пружити хитну војну помоћ у случају поновног сукоба са Русијом у будућности
  • Земље Г7 су обећале да ће снабдевати Кијев модерним наоружањем, укључујући авионе и артиљерију великог домета;- Обећавају помоћ у осигурању сајбер безбедности
  • Руска имовина у земљама Г7 остаће замрзнута све док Русија не "надокнади штету Украјини"
  • Као одговор Кијев мора да изврши реформу правосуђа и уведе цивилну контролу Оружаних снага.

Претходно је портпарол председника Русије Дмитриј Песков изразио негативан став Москве по питању давања безбедносних гаранција Украјини. Он је напоменуо да би ова одлука могла имати "средњорочно, дугорочно, па чак и краткорочно веома, веома негативне последице".

Велика Британија: Украјинци да покажу захвалност

Министар одбране Велике Британије Бен Волас је сугерисао да Украјина треба у већој мери да покаже захвалност на помоћи Запада одговарајући на притужбе председника Украјине Владимира Зеленског.

Волас је рекао да је толика журба Украјинаца да добију сву помоћ коју су могли значи да нису увек говорили да су захвални на пруженој помоћи, преноси британски "Гардијан".

"Свиђало се то нама или не, људи желе да виде мало захвалности", рекао је министар на брифингу на маргинама самита НАТО-а у Вилњусу.

Саливен: Придруживање Украјине НАТО-у значило би рат са Русијом

Саветник за националну безбедност САД Џејк Саливан рекао је за Си-Ен-Ен да би  придруживање Украјине НАТО-у у овом тренутку "значило рат са Русијом". 

Саливан је рекао да ће председник САД Џозеф Бајден на данашњем састанку са председником Украјине Владимиром Зеленским бити "директан", преноси "Гардијан".

Саливан је додао да ће Бајден Зеленском дати образложење за одлуку НАТО-а о чланству Украјине.

Зеленски: Гаранције Г7 би биле први правни документ потписан са Кијевом

Председник Украјине Владимир Зеленски је рекао да би безбедносне гаранције Г7 могле да постану први правни документ потписан са Кијевом, својеврстан "кишобран", преносе РИА Новости.

"Немамо стварне безбедносне гаранције од наших партнера, у правном смислу.  мислим правно. Имамо стварне безбедносне гаранције, као што су финансијске санкције и одбрана. Ово сада је веома важно, јер би то могао да буде први правни документ – 'кишобран' безбедносних гаранција, а онда ће Украјина имати уговоре са сваком појединачном државом која је гарант безбедности, рекао је Зеленски на конференцији за новинаре након састанка са секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. 

Британија и Украјина се сложиле да безбедносни аранжмани неће бити замена за чланство у НАТО

Велика Британија и Украјина су се сагласиле да нови безбедносни аранжмани које треба да објаве глобални савезници неће бити замена за чланство Украјине у НАТО-у, саопштила је данас канцеларија британског премијера Ришија Сунака.

Сунак и украјински председник Володимир Зеленски су се сагласили о важности безбедносних аранжмана које ће поподне објавити Г7, саопштила је канцеларија британског премијера након његовог састанка са председником Зеленским на самиту НАТО у Литванији, пренео је Ројтерс.

Зеленски је додао да је посебно захвалан што је Велика Британија била домац́ин недавне конференције о опоравку Украјине у Лондону и због одлука донетих да се Украјини пружи дугорочна финансијска подршка, посебно издвајањем замрзнутих руских средстава за обнову Украјине.

Када би поглед могао да убија: Да ли је Зеленски остао сам на НАТО самиту?

Фотографија са самита НАТО-а у Вилњусу у Литванији на којој председник Украјине Владимир Зеленски стоји сам међу многим званицама које разговарају и поздрављају се уочи званичне вечере – навела је људе да помисле да је мало ко поздравио његово присуство.

Корисници друштвених мрежа почели су да деле фотографију уз разне коментаре попут оног да је америчка делегација љута на Зеленског јер је описао НАТО као "нестабилну алијансу", те да је осуђен на пропаст човек који користи сопствени народ и државу да задобије наклоност својих господара из Америке.

Опширније прочитајте у засебној вести

Кристерсон: Нема шампањца за Шведску у НАТО

Још увек нема шампањца за Шведску у НАТО, изјавио је шведски премијер Улф Кристерсон, који верује да ће Турска ипак ратификовати улазак његове земље у алијансу, пише бриселски портал "Политико".

Међутим, у престоници Литваније, где су се лидери НАТО окупили на дводневном самиту, шведска делегација ипак није славила.

Шампањац ће морати да сачека док не дође до ратификације, рекао је шведски премијер у уторак у интервјуу за портал.

"Дакле, јуче смо се окупили у конференцијској сали и заједно попили пиво", поручио је је он.

Ако дође до ратификације, рекао је шведски премијер, "можда ћемо пити шампањац".

У Вилњусу почео састанак Савета НАТО - Украјина уз учешће Зеленског

У Вилњусу је почео први састанак Савета НАТО-Украјина уз учешће председника Украјине Владимира Зеленског, на коме се разговара о безбедносним гаранцијама, оружју и чланству у алијанси.

Зеленски на састанку са Шолцом договорио додатне "патриоте" за Украјину

Кијев ће из Берлина добити додатне противваздушне ракетне системе Патриот и ракете за њих, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски после састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом на маргинама самита НАТО-а у Вилњусу.

"Постоји договор о додатним лансерима и пројектилима 'патриот' за њих из Немачке", написао је Зеленски на Телеграму.

Захарова: Цена безбедносних гаранција Г7 је Украјина без Украјинаца

Цена безбедносних гаранција Групе седам (Г7) је територија Украјине очишћена од Украјинаца западним оружјем, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Захарова је прокоментарисала "забринутост" министра одбране Украјине Алексија Резникова безбедносним гаранцијама Г7, који је рекао да им "Кијев неће веровати све док не буду знали која је цена". 

"Ово је само одески хумор. Цена је позната - територија Украјине очишћена од Украјинаца западним оружјем. Оставити тачно онолико људи колико је потребно да служе НАТО контигентима. Никога не треба терати на принудни рад у Западну Европу – они су сами отишли тамо", написала је она на Телеграму. 

Столтенберг: Не одлучује Москва ко ће у НАТО, највећи ризик је да Путин победи

Највећи ризик за НАТО је да председник Руске Федерације Владимир Путин победи, јер је онда порука да ко употребите војну силу, прекрши међународно право и нападне суседа добије шта жели, рекао је шеф НАТО-а новинарима након разговора са председником Украјине Владимиром Зеленским.

"Никада не можемо дозволити да Москва одлучује ко може, а ко не може да буде члан НАТО-а. Русија је била против сваког проширења НАТО-а. На савезницима у НАТО-у и Украјини је да одлуче када ће постати чланица, Москва нема право вета на то", рекао је он.

Зеленски: Безбедносне гаранције не би требало да замене чланство у НАТО

Резултати самита су добри, али кадa бисмо добили конкретан позив за чланство у НАТО, били би идеални, истакао је председник Украјине Владимир Зеленски на заједничком обраћању са Столтенбергом у оквиру Самита НАТО.

Важно је донети одлуку да Украјини није потребан Акциони план за чланство у алијанси, каже Зеленски.

Како додаје, Украјина јесте и биће неко ко Европи обезбеђује безбедност.

Ако Г7 потврди безбедносне гаранције, то ће бити конкретан успех, наводи Зеленски, истичући да "безбедносне гаранције" западних земаља не би требало да замене чланство Украјине у НАТО.

Украјина ће касетну муницију користити искључиво за нападе на војне објекте, рекао је он.

Ванг Венбин: НАТО мора да престане да даје провокативне изјаве у вези са Пекингом

Северноатлантска алијанса мора да престане да даје неосноване и провокативне изјаве о Кини поручио је данас портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин.

"Позивамо НАТО да престане са неоснованим оптужбама и провокативним изјавама о Кини стварајући неред у Европи и покушавајући да уради исто у азијско-пацифичком региону и остатку света", рекао је Ванг за ТАСС, коментаришући саопштење НАТО са самита у Вилњусу, у којем се наводи да је продубљивање стратешког партнерства Кине и Русије у супротности са интересима Алијансе.

Кинески дипломата је додао да НАТО треба да напусти застареле концепте из доба хладног рата.

Песков: Безбедносне границе Кијеву од Г7 су опасан корак

Давање безбедносних гаранција Украјини је крајње погрешно и веома опасно, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

"Пружајући било какву врсту безбедносних гаранција Украјини, те државе заправо игноришу међународни принцип недељивости безбедности. То јест, дајући безбедносне гаранције Украјини, задиру у безбедност Руске Федерације", рекао је портпарол Кремља. 

Украјински министар одбране: Не верујемо безбедносним гаранцијама Г7

Безбедносне гаранције које ће земље Г7 данас понудити Украјини ме забрињавају, рекао је украјински министар одбране Алексеј Резњиков. Он је тако прокоментарисао данашње саопштење Беле куће у којем је наведено да ће велика седморка и званично објавити гаранције за Кијев.

Ипак, Резњиков је данас поручио не само да га ова понуда брине, већ и да Кијев неће веровати тим гаранцијама све док не сазна коју цену треба да плати за њих, пише британски "Телеграф".

Опширније прочитајте у засебној вести.

Мишел: ЕУ спремна да учествује у пружању безбедносних гаранција Украјини

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је данас, пред почетак другог дана самита НАТО-а у Вилњусу, да Европска унија подржава формулу мира коју је предложио украјински председник Владимир Зеленски и спремна је да учествује у међународним напорима за пружање безбедносних гаранција Украјини.

"Изузетно је важно да заједно подржимо Украјину колико год можемо. Имамо одличну сарадњу са НАТО-ом и ЕУ. Спремни смо да пружимо безбедносне гаранције Украјини и учествујемо у свим тим напорима", нагласио је Мишел, преноси Укринформ.

Амбасадор Русије у САД о самиту : У Вилњусу потврђен антируски став НАТО-а

Декларације усвојене на самиту НАТО-а у Вилњусу потврђују антируски став војног блока предвођеног Сједињеним Америчким Државама и његову спремност да акумулира трупе близу руских граница, изјавио је данас руски амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов.

"Изјаве у Вилњусу потврдиле су антируски став НАТО-а. Без претеривања, Русија је идентификована као главна претња Северноатлантској алијанси. Сви ресурси блока су бачени у борбу против наше земље. Произвођачи оружја профитирају од хибридног рата који је покренуо Вашингтон, док обични грађани западних земаља то плаћају. Мало ко овде брине о судбини Украјинаца, које су кустоси САД и НАТО-а гурнули у кланицу", нагласио је дипломата, а преноси руска амбасада на Телеграму.

Антонов је навео да је запрепашћен отвореним фалсификовањем истине, коју учесници Самита користе да оправдају своју агресивну политику према Русији.

Опширније прочитајте у засебној вести.

Државе попут Пољске и Румуние могле би да се придруже декларацији Г7

Пољска и Румунија би могле да потпишу декларацију о безбедносним гаранцијама за Кијев у среду, пренео је Ројтерс позивајући се на неименоване званичнике.

Раније је "Скај њуз" пренео да би декларација Г7 о безбедносним гаранцијама Кијеву могла да буде ратификована на маргинама самита НАТО-а у Вилњусу.

"Земље попут Пољске и Румуније ће такође вероватно потписати (декларацију)", рекли су званичници.

Столтенберг и Кишида: Ниједан други партнер није ближи НАТО-у од Јапана

Премијер Јапана Фумио Кишида изјавио је данас да поздравља то што су Јапан и Северноатлантски савез постигли договор о новом партнерском програму, уочи његовог учешћа на самиту НАТО-а у Вилњусу.

У заједничкој објави са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, Кишида је рекао да се радује унапређењу сарадње у новим областима, укључујући сајбер-безбедност, и да се нада да ће продубити сарадњу са Алијансом како она буде повећавала свој ангажман на Индо-Пацифику, преноси Ројтерс.

Нови програм партнерства долази у тренутку када НАТО испитује могућност за дубљи ангажман са Азијом, док Кина повећава своје војно присуство.

Столтенберг је у саопштењу навео да је НАТО забринут због великог војног јачања Кине и њеног ширења нуклеарних снага, а такође је осудио лансирање пројектила од стране Северне Кореје.

"Ниједан други партнер није ближи НАТО-у од Јапана", рекао је Столтенберг додајући да је Азија важна Европи у истој мери колико је Европа важна Азији.

Пекинг је данас узвратио на оптужбе НАТО-а да Кина доводи у питање интересе и безбедност алијансе и успротивио се сваком покушају западног војног блока да прошири своје присуство у азијско-пацифичком региону.

У саопштењу објављеном на средини дводневног самита у литванској престоници Виљнусу, НАТО је поручио да Кина својим "амбицијама и политиком принуде" доводи у питање интересе, безбедност и вредности алијансе.

Сијарто: Првог дана самита скромни резултати за Украјину

Министар спољних послова и економских односа Мађарске Петер Сијарто је одлуку НАТО-а да не позове Украјину у алијансу назвао јединим могућим одговорним кораком.

Како наводи, та одлука је помогла да се избегне ескалација, преносе РИА Новости.

Резултати првог дана самита НАТО за Украјину су се показали скромнијим него што се очекивало, јер ће Кијев, уместо да буде позван у алијансу, морати да се задовољи Саветом Украјина-НАТО, рекао је мађарски министар спољних послова и спољне економије.

"Пре самита НАТО било је велико питање шта ће Украјина добити? У поређењу са очекивањима, у пракси ће Украјина морати да се задовољи скромним резултатима", рекао је Сијарто новинарима.

Британија: Данас заједничка деклерација Г7 о начинима помоћи Украјини

Очекује се да ће земље Г7 објавити данас "међународни оквир за дугорочне безбедносне аранжмане Украјине" на маргинама самита НАТО-а у Вилњусу, наводи се у саопштењу британске владе.

Саопштење се поклапа са сличном најавом Беле куће, преноси Ројтерс.

"Заједничка декларација, за коју се очекује да ће је потписати све чланице Г7, одредиће начине на које ће савезници подржати Украјину у наредним годинама како би окончала рат и одвратила и одговорила на сваки будући напад", саопштила је Влада Британије.

САД: Г7 данас објављује безбедносне гаранције за Украјину

Земље Г7 данас ће објавити и званично безбедносне гаранције за Украјину, саопштила је данас Бела кућа.

"Председник Бајден и лидери Г7 данас ће заједно са Зеленским иступити са важном изјавом и тако изложити наше дугорочне обавезе које се тичу подршке украјинског народа", рекли су из Савета за националну безбедност при Белој кући. 

Како преносе руски медији, земље Г7 ће помоћи Украјини да формира јаке оружане снаге које ће бити у стању да заштите земљу и одбију будуће нападе. 

САД даље наводе да се планира и низ заједничких састанака држава чланица Г7 и Украјине како би поменуте гаранције биле спроведене у дело.

Вест се појавила дан након што је у Литванији почео НАТО самит, током којег је било саопштено да Алијанса још неће упутити позив Кијеву да постане чланица пакта, као и да још нису одређени ни временски рокови који би прецизирали до када се Украјина може надати да ће добити позив за придруживање. 

Како је рекао шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба, главни противници уласка Украјине у Алијансу су управо САД и Немачка.