Свет

Када би поглед могао да убија: Да ли је Зеленски остао сам на НАТО самиту?

Сваки моћни двор у Европи имао је забављача званог дворска луда, приметио је један твитераш
Када би поглед могао да убија: Да ли је Зеленски остао сам на НАТО самиту?© Tanjug/Yves Herman, Pool Photo via AP

Фотографија са самита НАТО-а у Вилњусу у Литванији на којој председник Украјине Владимир Зеленски стоји сам међу многим званицама које разговарају и поздрављају се уочи званичне вечере – навела је људе да помисле да је мало ко поздравио његово присуство.

Корисници друштвених мрежа почели су да деле фотографију уз разне коментаре попут оног да је америчка делегација љута на Зеленског јер је описао НАТО као "нестабилну алијансу", те да је осуђен на пропаст човек који користи сопствени народ и државу да задобије наклоност својих господара из Америке.

Виспренији су приметили да израз његовог лица – "који би могао да убије" – открива да је управо сазнао да је и даље само "део екипе за забаву великих шефова", те да "мрзи ову гомилу его манијака који ће га увек гледати с висине".

"Сваки моћни двор у Европи имао је забављача званог дворска луда и обично је то био патуљак", приметио је један твитераш и додао да из приложеног видимо да та традиција и даље живи.

Озбиљнији коментатори "фотографије вредне хиљаду речи" подсетили су на чувену изреку Хенрија Кисинџера да је опасно бити непријатељ Америке док је бити њен пријатељ – фатално. Зеленски је, наиме, те речи смео с ума, уништио је своју нацију а НАТО неће доћи да спаси Украјину. 

"Зеленског су насамарили Запад и НАТО, његова земља је уништена а украјински младићи су страдали на фронту", гласи један од твитова.

Да ли Зеленског "бацају у воду"?

Такође, познаваоци ситуације приметили су да украјински лидер ништа није научио из историје, да је тек оружје у рукама САД против Русије, али и да су његови дани одбројани, као и то да је требало да прихвати примирје прошле године.

Британски политичар Џим Фергусон је изабраним фотографијама инсинуирао да ће Зеленски бити "бачен у воду".

А да ли је Зеленски заиста остао изолован усред самита на којем се одлучује о уласку Украјине у ту војну алијансу, премда се на фотографији види и његова супруга Олена која се поздравља са женом неког лидера?

Заправо, том приликом брачни пар Зеленски разговарао је с председником Француске Емануелом Макроном и његовом супругом Брижит, а први човек Украјине се и грлио с премијерком Италије Ђорђом Мелони, те срдачно поздрављао председника Литваније Гитанаса Науседу који је са Самита позвао да НАТО прекине сваку сарадњу с Русијом и да успостави сталне војне базе у близини њених граница, провоцирајући тако глобални сукоб с РФ.

Засад је сасвим извесно да лидери НАТО-а нису заинтересовани за обустављање руско-украјинског сукоба будући да су спремни да пруже још већу војну помоћ, док Зеленски радосно трља руке.

"Више оружја за наше ратнике, више заштите живота за целу Украјину! У Украјину ћемо донети нова важна одбрамбена средства", похвалио се на Твитеру.

Међутим, и поред критике коју је Зеленски упутио Алијанси због "апсурдног" оклевања да одреди рок за пријем његове земље у тај пакт, остају нејасна уверавања о будућем чланству те ратом разорене земље док се самит НАТО-а ближи крају.

image