Свет

Сијарто криви ЕУ за проблеме са мигрантима: Протерујемо, не финансирамо их

Пословни модел кријумчара људи функционише управо због бриселске про-миграционе политике, рекао је шеф мађарске дипломатије
Сијарто криви ЕУ за проблеме са мигрантима: Протерујемо, не финансирамо их© Milos Tesic/ATAImages

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је данас да кријумчарење миграната има успеха због миграционе политике Европске уније.

"Пословни модел кријумчара људи функционише управо због бриселске про-миграционе политике", рекао је Сијарто на заједничкој конференцији са министром спољних послова Босне и Херцеговине Елмедином Конаковићем, преноси МТИ.

Он је додао да Брисел намеће квоте за пресељење, "практично шаљући позивно писмо сваком мигранту да дође овде", уместо да поручи да је легалан улазак једини начин да се дође у Европу.

Сијарто је истакао да је, с обзиром на све то, поступак ЕУ против Мађарске због протеривања кријумчара људи "неприхватљив, лицемеран и смешан".

Он је навео да је Мађарска на заштиту граница потрошила 1,7 милијарди евра, а од Европске уније је, према његовим речима, добила само један одсто накнаде.

Шеф мађарске дипломатије је поручио да је у тој земљи усвојен закон којим се кријумчари људи протерују јер је боље да они буду ван земље.

"Протерујемо их јер не желимо да трошимо новац мађарских пореских обвезника на њих", рекао је Сијарто.

Конаковић: Топли домови су један од основних приоритета у БиХ

Министар спољних послова у Савету министара БиХ Елмедин Конаковић, Сијарта је замолио да лобира код политичара у Републици Српској да се врате на поставке стабилности, пише сарајевски портал "Киxа".

Он је поручио да нема ништа против регионалне сарадње било којег од ентитета са било којом државом све док се поштује територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине, а да то Мађарске власти не доводе у питање.

Нагласио је и да је добио идеју да Мађарска буде део сајма у граду Тешњу.

"Имамо много заједничких брига у области енергетике и на њима морамо заједнички радити и сарађивати. Топли домови су један од основних приоритета. У спољној политици мени је на првом месту БиХ и сви грађани, радимо све да задржимо младе људе који иду више него што би ми то желели", рекао је Конаковић.

Поручио је да се ради на томе да се прича о Берлинском процесу усвоји што пре и да су близу усвајања два споразума, али и трећег како би се направила мобилност радних људи и сировина у корист свих.

"Разумевање свих политичара у БиХ јако је важно и замолио сам да добре везе са политичарима у РС (Сијарто) искористи да објасни које бенефите доноси прича ЕУ, због кризе која се дешава, да објасни да лобира да се вратимо на поставке које значе политичку стабилност, а из које можемо искреирати неке нове економске прилике", казао је Конаковић.

Мађарска ће учинити све да помогне Западном Балкану

Петер Сијарто рекао је да у ће складу са политиком добрих суседа, Мађарска учинити све да помогне Западном Балкану, укључујући Босну и Херцеговину, да сачува стабилност и мир.

Он је додао да "Европи не треба други безбедносни изазов и да је мир и стабилност Западног Балкана од кључног значаја".

Истакао је да је мађарска влада посвећена подршци БиХ и интеграцији у ЕУ, као и експертском помагању у том процесу.

"Раст потенцијала ЕУ је искључиво на Западном Балкану, географски и економски, стога заједници треба регион и обрнуто. Наши пријатељи из Европе и бирократе из Брисела треба да прекину да спречавају ширења ЕУ и да ставе крај лицемерју", навео је Сијарто.

Открио је да неке чланице ЕУ дају јавну подршку, као и бриселске бирократе које су јавно за проширење, а онда, иза затворених врата, противе се.

image
banner new
banner