Свет

Чеси све мање летују на Јадрану, пронашли "нову Хрватску"

Хрватску, која је све скупља, а која је раније била популарна летња дестинација за Чехе, сада је засенила атрактивност Пољске
Чеси све мање летују на Јадрану, пронашли "нову Хрватску"© Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

Након што је од увођења евра у Хрватској летовање на Јадрану поскупело, чешки туристи напуштају своју "прву морску љубав", пише чешко издање  магазина "Форбс".

Пољска је означена као "нова Хрватска за Чехе", чиме се указује на неочекивану промену, о чему пише и пољски дневник "Газета виборча".

Хрватску, која је све скупља, а која је раније била популарна летња дестинација за Чехе, сада је засенила атрактивност Пољске.

Продаја смештаја у Пољској у односу на прошлу годину порасла је за 50 одсто, каже директор портала за групну куповину "Слевомат" Ладислав Весели, прогнозирајући да ће интересовање за Балтик и даље расти.

Пољска нуди широк спектар атракција, укључујући верске споменике, историјске градове, нетакнуту природу, као и чисто море са пешчаним плажама, планине и језера, преноси портал.

Портпаролка туристичке агенције "Инвиа" Јирина Екрт Јирушкова рекла је за "Форбс" да је Пољска популарна и због своје приступачности.

Ове сезоне, месец дана боравка у Пољској за једну особу у скромној смештају кошта до 224 евра, летовање средње класе око 341 евра, а луксузан боравак 736 евра. Ноћење у хотелу или апартману износи око 35 до 40 евра.

На питање зашто је одабрала Балтик уместо Јадрана, Чехиња Зузана каже да је са пријатељицама тражила алтернативу за Хрватску.

Заинтригирале су их позитивне критике пријатеља који су већ посетили Пољску, а хтеле су и да истраже културу и природу те земље.

У анкети један становник Прага истиче да често сусреће Чехе који су посетили Пољску и који су се вратили са позитивним искуствима у погледу развоја инфраструктуре и квалитета услуга, преноси портал.

image