Свет

Чешка оштро критикује Брисел: Због ваше пасивности ЕУ ће и следеће зиме имати рестрикције

Чешки министар упозорава да ЕУ недовољно ради на обуздавању енергетске кризе која није при крају
Чешка оштро критикује Брисел: Због ваше пасивности ЕУ ће и следеће зиме имати рестрикцијеwww.globallookpress.com © Daniel Bockwoldt/dpa

Брисел делује преспоро како би спречио погоршање енергетске кризе у ЕУ следеће године, упозорио је чешки министар енергетике Јозеф Сикела, док његова земља настоји да реши проблем ограничења цена гаса које је предложено како би се ублажио притисак на индустрију и потрошаче.

Сикела, чија је земља шестомесечни председавајући ЕУ, похвалио је досадашње мере за смањење потражње за гасом и изградњу нове енергетске инфраструктуре након смањеног снабдевања руским гасом, али је у интервјуу за "Фајненшл тајмс" рекао да блок мора да "настави" или ризикује економску штету која би могла да поткопа подршку јавности Украјини.

"Морамо да очувамо друштвени мир. Морамо да одржимо економију у функцији. Морамо да осигурамо да (руски председник Владимир) Путин не створи социјалне немире или неликвидност или рецесију европске економије, јер ће све што смо до сада уложили (помоћ Украјини) нестати“, рекао је он.

Напори за решавање енергетске кризе су стали. Владе ЕУ су у завади са Европском комисијом око увођења горње границе цене гаса која би могла да спречи повратак цена на летње рекорде.

Сикела је рекао да је "разочаран" што упркос поновљеним захтевима држава чланица, Комисија још увек није представила детаље о томе како би горња граница цена гаса могла да функционише.

Немачка, Данска и Холандија се противе таквом ограничењу, осим ако постоји шанса да то неће повећати потрошњу или ризиковати да се залихе шаљу негде другде.

Сикела је рекао да се плаши да нејасна клаузула о увођењу ограничења цена неће бити довољна да задовољи "мањину која блокира", укључујући Италију и Грчку, које су запретиле да неће разматрати предлоге док Комисија детаљније не представи план.

Председавајући Европског савета Шарл Мишел поручио је шефици ЕК Урсули фон дер Лајен да грађани и индустрија очекују "брзе и конкретне резултате" као и да би предлози за ограничење цена требало да буду представљени "што је пре могуће".

Европски амбасадори би требало да расправљају о најновијем сету предлога у петак пре састанка министара енергетике 24. новембра.

Следећи састанак 19. децембра биће последња прилика министрима да се договоре о закону пре Божића, али Сикела је рекао да је спреман да сазове онолико додатних министарских састанака колико је потребно да би се изашло из ћорсокака и прогурао закон.

Европа је последњих недеља уживала у предаху од енергетске кризе изазване повећањем потражње након ковида и погоршане тиме што је Русија смањила снабдевање након што је ЕУ увела санкције Москви због њене специјалне војне операције у Украјини.

Цене су пале захваљујући периоду топлог времена, а складишта широм блока су током лета попуњена више од 95 одсто, показују подаци индустријског тела "Гас инфрастракчр Јуроп". Део ускладиштеног гаса је руски.

Сикела упозорава да "прича није готова".

"Сада би требало да почнемо да размишљамо о следећој зими", рекао је. Испоруке гаса из Русије могле би да се смање на скоро нулу, док би Кина могла да купује више течног гаса јер је ублажила своје строге блокаде уведене због пандемије, додао је он.

"Људи који мисле да су цене гаса тактички пале и да је забава почела поново су веома, веома луди . . . све је више гласова који говоре да је ризик од рестрикција широм Европе реалан, ако не ове, већ следеће зиме", упозорио је и потпредседник индустријског конгломерата "Шнајдер електрик" Филип Делорм.

image